IT

EU-pengar ska motverka cyberattacker

EU-kommissionen ger motsvarande 105 miljoner kronor till 14 medlemsländer för att att förebygga cyberattacker.

Uppdaterad 2017-06-29
Publicerad 2017-06-29

Det rapporterar sajten Europaportalen.

 – Vårt nuvarande beroende av internet och uppkopplade apparater och teknologi är för närvarande större än vår förmåga att skydda oss. Vi måste göra något åt det, sa EU-kommissionär Julian King på torsdagen, enligt Europaportalen.

King ansvarar för EU:s så kallade säkerhetsunion som är ett samlingsnamn för olika åtgärder på EU-nivå som ska hjälpa medlemsländerna att motverka olika typer av säkerhetshot, såsom cyberattacker och terrorism, skriver sajten.

Den senaste tiden har flera omfattande cyberattacker fått global spridning. Så sent som i tisdags drabbades banker, flygplatser, storföretag och tunnelbanesystem av utpressningsviruset Petya. Och fredagen den 12 maj började viruset Wannacry infektera datorer världen över. Hittills har viruset infekterat cirka 200.000 datorer i 150 länder.

Några drabbade företag är Nissan, Renault, Deutsche Bahn, Fedex och operatören Telefonica. Wannacry är ett cybervirus i form av en självspridande mask som drar nytta av kända säkerhetshål i Windows. Hålet kallas Eternal Blue och i mars i år släpptes metod för att hacka det av hackergruppen Shadow Brokers.

Platsannonser