Morgonsvepet

"EU gör sig redo att skjuta upp brexit"

EU gör sig redo att skjuta upp brexit, officiellt bud på Oslo Börs och låga arbetslöshetssiffror. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet måndag morgon.

Publicerad 2019-01-14

”EU gör sig redo att skjuta upp brexit"
EU EU förbereder för att senarelägga brexit med minst två månader, skriver The Guardian.

Den 29 mars skulle bli dagen då Storbritannien lämnade EU. Men nu förbereder EU-organisationen för att ge landet mer tid, då man förväntar sig att det brittiska parlamentet röstar nej till Theresa Mays föreslagna brexitavtal i morgon.

EU räknar med att Storbritannien inom kort kommer att begära mer tid för att få till ett avtal.

Officiellt bud på Oslo Börs från Euronext
Uppköp Euronext har nu publicerat villkoren för budet på Oslo Börs. Acceptperioden löper fram till den 11 februari – innan styrelsens egen deadline för att lämna en rekommendation.Euronext har redan accepter motsvarande 50,5 procent av aktierna i Oslo Börs.

Därmed krockar Euronexts tidsplan med den som lagts fram av styrelsen för Oslobörsen. Enligt styrelsen finns andra intressenter och ägarna har därför råts att avvakta den slutgiltiga rekommendationen som väntas i slutet av februari.

Det var i julas som Euronext meddelade ett bud om 625 miljoner euro, motsvarande 145 norska kronor per aktie. 

Svensk verksamhet tyngs av penningtvättshärva
Danske Bank Danske Bank Danske Banks verksamhet i Sverige har tagit skada av uppmärksamheten kring den omfattande penningtvättsskandal som har uppdagats i bankens Estlandsfilial. Det säger Berit Behring, chef över Danske Banks verksamhet i Sverige, till Bloomberg News.

"Tyvärr har det skadat förtroendet för oss på marknaden även här i Sverige", säger Berit Behring.

Budkommitté rekommenderar nej till budpliktsbud
Radisson Hospitalitys oberoende budkommitté råder aktieägarna att inte acceptera det höjda budpliktsbudet från den kinesiska huvudägaren Jin Jiang. Det framgår av ett pressmeddelande. 

"Den oberoende kommitténs uppfattning stöds av den fairness opinion som Rothschild & Co har tillhandahållit. Utlåtandet, som är bilagt detta uttalande, anger att det föreslagna kontantvederlaget som erbjuds aktieägarna i bolaget enligt villkoren för det höjda erbjudandet inte är skäligt ur ett finansiellt perspektiv", skriver den oberoende kommittén i ett pressmeddelande. 

Assa Abloy förvärvar amerikanska Keyper Systems
Uppköp Låsjätten Assa Abloy förvärvar amerikanska Keyper Systems som förväntas ha en försäljning på 195 miljoner kronor under 2019 med en god ebit-marginal. 

Förvärvet bidrar positivt till Assa Abloys vinst per aktie från start och väntas vara slutfört under det första kvartalet 2019. 

Minskat handelsöverskott för Kina
Konjunktur
 Kinas globala handel steg under 2018, men handelsbalansen föll. För världens näst största ekonomi slutade handelsöverskottet på 351,76 miljarder dollar (3 137 miljarder kronor), den lägsta siffran sedan 2013.

Totalt omsatte Kinas handel med omvärlden 4 620 000 miljarder dollar, en ökning med 12,6 procent från 2017.

Gentemot USA steg landets handelsbalans till 323,32 miljarder dollar, den högsta sedan 2006. Kinas export till USA ökade med 11 procent, medan importen i det närmaste stod stilla.

Statistik under natten visade ett oväntat fall i Kinas export i december. Exporten sjönk med 4,4 procent i stället för att öka med 3,0 procent, som analytikerna räknat med enligt Reuters enkät. Samtidigt sjönk importen med 7,6 procent, väntat var +5,4 procent.

Lägsta arbetslösheten på tio år
Arbetsmarknad
 Allt färre går utan jobb – siffrorna för december är de lägsta sedan 2008, visar Arbetsförmedlingens rapport för december 2018. Trots att ekonomin väntas mattas av kommer arbetslösheten fortfarande att vara mycket låg framöver.

Det är både företag och offentliga arbetsgivare som ropar efter folk, och framöver spås efterfrågan hålla i sig. Trots att ekonomin i Sverige ser ut att mattas av.

V ger besked vid lunchtid
Politik
 Talmannen Andreas Norlén ska träffa samtliga partier i 25 minuter vardera i dag, måndag, med start klockan 10. Mötena sker enligt den storleksordning som höstens valresultat gav: S, M, SD, C, V, KD, L, och avslutningsvis MP klockan 12.55. Klockan 15 har Norlén pressträff och klockan 16.00 ska kammaren få hans nominering.

TT skriver att partiets presstjänst meddelar att V:s  beslut i statsministerfrågan offentliggörs efter Jonas Sjöstedts möte med talmannen klockan 11.40.

”Villkor för börsbolagsstyrelser måste förbättras!”
Börs Valberedningsarbetet inför vårens stämmosäsong är inne i ett avgörande skede. I en intervju med Di slår nu AMF-chefen Anders Oscarsson, som sitter i åtta tunga valberedningar, fast att trenden är att det blir svårare att hitta kompetenta styrelseledamöter.

För att bredda rekryteringsbasen måste villkoren för dem som väljer att ingå i börsbolagsstyrelser förbättras, enligt AMF-chefen som i mer än ett decennium har suttit i storbolags valberedningar.

”Mitt mål är att det ska bli attraktivare att sitta i styrelser. Då kan flera se styrelsearbete som en alternativ karriär eller vara beredda att lägga sin fritid på ett styrelseuppdrag för att det är roligt och ersättningen är bra”, säger Anders Oscarsson.

 

 

 

Platsannonser