FinansNyhet

Ett liv utan snus är inget bra liv

Publicerad

Klarar sig den svenska finansbranschen utan kontorsdrogen?

Kalle Wannerskog

– Det får du berätta för din pappa, sa morsan och tittade strängt när hon kom på mig med en snus under läppen.

– Jaha, det låter inte bra, sa farsan och höll en utläggning kring snusets skadeverkningar. Han satt vid skrivbordet när jag kom fram och sa, ”mamma vill att jag berättar en sak”.

Efter föreläsningen ställde han den oväntade frågan; ”vilket märke?”

Annons

– General portion, sa jag. Han vände sig bort och log med en stolthet som han givetvis inte kunde visa, men jag ändå anade. Vi snusade samma sort.

Några år senare slutade han snusa. Hans hjärta slog för snabbt. Han höll upp i nästan fem år men mot slutet av Golgatavandringen kom idén att hellre förlora några år än leva sitt liv i pina.

Själv sitter jag på redaktionen med en stor god snus under läppen. ”Den bästa kontorsdrogen” som Chefredaktör Agerman kallar den. Utan mitt svarta guld är det svårt att ta emot kritik från varken läsare eller medarbetare. Nu tar jag kritiken med ro – gör om och gör bättre.

Annons

Allt skulle dock förändras om EU-kommisionen får igenom sina tuffare regler mot den svenska snusen. De smaksatta sortera kan förbjudas för att de tydligen anses vara alltför lockande och lättillgängliga för ungdomar.

– Om alla sorter som inte har ren tobakssmak omfattas av förbudet är det nog 80 procent av vår portfölj som skulle försvinna, säger Patrik Hildingsson informationschef för Swedish Match till Dagens Nyheter.

En av de smaker som kan försvinna är mitt gamla märke, General portion, enligt DN:s lista över hotade snussorter. Får kommissionen igenom sitt förslag betyder det mer än att länken mellan mig och min far försvinner. Hotas snusen drabbar det inte bara på enskilda individer. Det vore ett slag mot den svenska finansbranschen.

Annons

Det förklarar en välkänd snusare, Olof Manner, Senior Adviser på Öhman som inte har några planer på att sluta, men faktiskt höll upp i ett och ett halv år.

– När Lehmankraschen kom rusade jag ner till Norrmalmstorg, köpte snus och har inte slutat sen dess, berättar han och förklarar att ett affärsmöte utan snus vore en orimlig tanke.

– När jag började i tradingbranschen rökte nästan alla. Då fick man tvätta nikotinet från skärmarna med jämna mellanrum. Efter rökförbudet gick många över till att snusa och idag tror jag det är snus och kaffe som driver branschen. Lite som när jag arbetade i Göteborgs hamn, där snusade de flesta. Fast det är klart att ingen hjärtläkare skulle rekommendera det.

Olof Manner funderar kring snusets exportpotential mot den asiatiska marknaden. Vi disskuterar den del av världen där man röker som borstbindare. I min värld är det bättre att kedjesnusa än kedjeröka och med mer än halva livet som erfarenhet vet jag att svenskt snus håller högre kvalitet än något annan snus.

Ansvarig minister i ärendet, Maria Larsson, säger i ett uttalande att hon inte tror att snusförbudet kommer drabba Sverige. ”Det är inte logiskt”, sa hon efter ett möte med EU:s hälsominister Tonio Borg på torsdagen.

Jag har hört rykten om en hemlig snusfabrik i militär regi. Den ska enligt samma rykten tas i bruk i händelse av krig om den privata sektorns fabriker bombas. Jag vet inte om det stämmer men finns fabriken så hoppas jag att den tas i bruk om EU-kommissionen får igenom sitt förslag.

För vare sig beslutet är logiskt eller ej skulle det bli tungt att arbeta på en snusfri arbetsplats oavsett om det gäller ett tradingkontor, en nyhetsredaktion eller Göteborgs hamn.

Hör av dig till mig och berätta om din bästa finanssnus.

Annons