Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Ericsson.
IT

Ericsson tecknar miljardavtal

Telekombolaget har ingått i ett avtal om kreditfaciliteter med Nordic Investment Bank. Finansieringen är värd 220 miljoner dollar – och uppgår med Svensk Exportkredit till 150 miljoner dollar. Pengarna ska främst användas till 5G-utveckling. "2023 finns det en miljard 5G-användare", säger Ericssons CTO Erik Ekudden.

Uppdaterad 2017-12-22
Publicerad 2017-12-22

Det framgår av ett pressmeddelande.

Totalt motsvarat detta i kronor 3,1 miljarder, varav cirka 800 miljoner kronor ska ersätta en gammal kreditfacilitet.

Förutom att stärka Ericssons balansräkning och finansiella flexibilitet ska finansieringen stödja aktiviteter inom och forskning på 5G.

"Som en del av vår (...) strategi ökar vi våra investeringar för att säkra tekniskt ledarskap inom 5G, IoT [internet of things, reds. anm.] och digitala tjänster. Redan nu har vi 38 operatörer som utvecklar och förbereder för 5G-nätverket. (...) Under de närmaste åren kommer 5G-nätverk vara aktiva världen", skriver Ericssons CTO Erik Ekudden, i en kommentar.

Han räknar med en omfattande global 5G-implementering från och med 2020.

"Vi tror att det kommer att finnas en miljard 5G-användare i slutet av 2023. Den teknik vi investerar i förändrar väsentligt hur vi innoverar, samarbetar, producerar, lever och gör affärer", konstaterar Erik Ekudden.

Platsannonser