Finans Nyhet

Ericsson och Nokia ökar

Publicerad

Mobilförsäljningen i världen rekordökade under andra kvartalet. Drygt 190 miljoner mobiltelefoner såldes.

Världsettan Nokia ökade sin marknadsandel jämfört med första kvartalet i år, från 30,4 procent till 31,9. Svenska Ericsson växte också på marknaden från 5,5 till 6,2 procent, skriver Svenska Dagbladet. Ericsson drog därmed ifrån Siemens som har stora svårigheter och köpts upp av Benq.

Även världstvåan Motorola ökade från 16,8 till 17,9 procent liksom LG Electronics från 6,2 till 6,5 procent.

Samsung förlorade marknadsandel från 13,3 till 12,8 och Siemens från 5,5 till 4,7.

Annons

Siffrorna kommer från undersökningsföretaget Gartner.

Tillväxten hittills i år har varit stark på alla marknader utom i Japan. Enligt Gartners Carolina Milanesi fortsätter den starka utvecklingen året ut. En prognos i juli beräknade att 779 miljoner mobiltelefoner säljs i år.

Bakom försäljningsökningen ligger att många människor köper sin första mobil på tillväxtmarknaderna Nigeria, Ryssland och Turkiet. I Nordamerika och Västeuropa lockar finesser som inbyggd och färgskärm till att köpa nytt.

Annons

Ericssons kameramobil K750 hann inte slå igenom under andra kvartalet men säljer nu bra enligt Milanesi. Nokias försäljning har höjts av mellanprismodellen 6230 och den billigare 1100.

Det är fortfarande kärvt för den nya telefongenerationen, 3G, med högre kapacitet för överföring av data. Människor i allmänhet har enligt Milanesi svårt att förstå varför de ska köpa en sådan telefon. Hon tror dock att Ericssons 3G-modell K600 ska sälja bra framöver.

TT

Annons
Annons