Enkla bolån var inte så enkla – varnas av FI

Taggar i artikeln

Bofink Enkla Finansinspektionen
Bild från Enklas hemsida.
Publicerad
Uppdaterad

Enkla Financial lovade bolån med en ränta på 0,95 procent när de fick sitt tillstånd 2017. Men på sex har endast några testkrediter blivit av. Nu får bolaget en varning av FI.

Realtid.se

Att Enkla Financial nu får behålla tillståndet, till skillnad från Bofink, ska bero på att bolaget presenterat ”en trovärdig plan framåt”, enligt uppgifter till aktieägarna. Det rapporterar DI.

I ett uttalande skriver FI:

”Med hänsyn till att bolaget kommit in med en detaljerad och trovärdig plan för snar lansering av den tillståndspliktiga verksamheten och då planen för verksamhetsuppstart hittills har följts, har Finansinspektionen beslutat att meddela bolaget en varning i stället för att återkalla tillståndet.”

Annons

I december 2022 tog Enkla in kapital från befintliga ägare. Under förra månaden säkrade Enkla finansiering till ett krediterbjudande genom ett lån från ägarna och nu pågår förhandlingar med externa finansiärer, enligt DI.

Även Simplex får en varning

Enligt uppgifter från bolaget har det sedan tillståndet erhölls 2018 fram till att FI:s utredning inleddes under våren 2023, endast lämnat ett fåtal krediter. FI bedömer att den verksamhet som bedrivits inte är tillräckligt regelbunden för att bolaget ska anses ha drivit verksamhet enligt lagen. Men precis om för Enkla nöjer sig FI med att ge en varning detta för att bolaget kommit in med en detaljerad och trovärdig plan för snar lansering av den tillståndspliktiga verksamheten och då planen för verksamhetsuppstart hittills har följts.

Annons

Annons