Efter dramatiskt 2022 – så här mycket är Erik Selins börsportfölj värd i dag

Taggar i artikeln

Balder Erik Selin K-fast
Erik SelinErik Selin
Erik Selin, god för några miljarder mindre i dag.
Publicerad
Uppdaterad

Under har de senaste 18 månaderna har värdet på Selins depå minskat med runt 20 miljarder kronor. K-Fast-aktien har i år rasat 72 procent. Balder med 55 procent. Ändå är hans portfölj i dagsläget värd en hel hög med miljarder. Det rapporterar Placera.

Realtid.se

Placeras genomgång visar att de 43 aktier som Erik Selin nu har i sin portfölj tillsammans är värda drygt 25,8 miljarder kronor.

För två år sedan stängde han böckerna med 40 miljarder i sin börsportfölj 

De största innehavet i år är fortfarande hans egen bäbis, fastighetsbolaget Balder. Det innehavet är värt 19,3 miljarder kronor.

Annons

Hans andra största innehav är fastighetsutvecklaren K-Fast vars värde uppgår till 1,9 miljarder kronor.

Nischbanken Collector är tredje största innehavet och fjärde största är Sagax.

Innehaven som han sålt av är Vimab, Acroud, Raketech, Opticept, K2A, Swedish Match, Raysearch Laboratories, Physitrack, Profoto, I.A.R. Systems Group och SBB.

Annons

Helt nya innehav för i år är Fasadgruppen, Pandox, Sensys Gatso Group, Transtrema, Emilshus, Newbury Pharmaceuticals och Swedish Logistic Property.

För två år sedan, när pandemi och restriktioner var högst påtaglig, visade Erik Selin inga tveksamheter.

– Vi vill alltid göra förvärv. Man tittar på investeringsmöjligheter, väger alternativen mot varandra och lägger till det som är bra för den långsiktige aktieägaren. Och om det är ett hus eller bolag är mindre viktigt, sa han till Realtid då.

Annons

För en månad sedan bekräftade S&P  Balders kreditbetyg BBB samtidigt som utsikterna justerats från stabila till negativa.

Förändringen avsåg att belysa förhöjd risk och viss osäkerhet kring refinansiering av kommande kreditförfall. Balder bekräftade åtagandet att vidhålla BBB samt genomföra, om det behövs, de åtgärder som krävs för att stödja bolagets balansräkning och kreditnyckeltal.

– Samtliga av dessa nyckeltal ser bra ut och vi är övertygade om att vi kommer att hantera refinansieringen med god marginal i våra nyckeltal. Som ett led i detta har vi återköpt obligationer efter utgången av tredje kvartalet, sa Balders vd Erik Selin i en skriftlig kommentar då.

Ett par veckor före det uttryckte även Moodys viss oro. Moodys skrev då att refinansieringsrisken har ökat i Europa vad gäller fastigheter och obligationsmarknaden i stort inte är attraktiv och aktörer som Balder väntas enligt kreditvärderingsbolaget gå över till säkerställd bankfinansiering.

Enligt Moodys vad Moody skrev i slutet av oktober var Balders skuldsättning hög jämfört med vad bolag som har Baa3 innehar.

 

Annons