Finans Nyhet

ECB-chef ser goda möjligheter för en mjuklandning i ekonomin

Taggar i artikeln

ECB Räntenivå
ECBECB
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Under ett evenemang på Irland uttryckte ECB:s Philip Lane en försiktig optimism kring Europas ekonomi. Lane konstaterade att det finns goda möjligheter att undvika en recession, trots en stramare kreditmarknad. Lane lyfte även tecken på minskad lönetillväxt för nyanställda.

Finwire

Det finns fortfarande goda möjligheter för att ekonomin i Europa ska undvika en recession trots en stramare kreditmarknad. Det sade ECB:s chefsekonom Philip Lane vid ett evenemang på Irland, skriver Reuters.

”Och så det mjuka landningsscenariot, vi tror fortfarande att det finns ett bra fall [good case] för det”, uppgav Lane.

På en fråga kring när nästa räntesänkning kommer sade Lane att 4 procent ”inte är en evig ränta” och att den räntenivån ”inte är normal”.

Annons

I ett tal tidigare på torsdagen beskrev ECB-ledamoten Klaas Knot den nuvarande räntenivån som en bra ”kryssningsnivå” [crusing level], där man kan ligga kvar under en tid.

Vidare sade Lane att tecken på att lönetillväxten för nyanställda saktar in bådar gott för att inflationen ska komma tillbaka till ECB:s mål på 2 procent till 2025. Han varnade dock för en ny ”energichock” som förvärras av kriget i Mellanöstern.

Annons