Finans Nyhet

”Dvd-succén” blev ful pyramidkonkurs

Publicerad
Uppdaterad

”Grymt bra” säger en av de inblandade. Men när Home Express gjorde konkurs fanns det endast 70 kronor kvar i kassan.

Realtid.se

Olle Blomkvist

Onoffs tidigare försäljningsdirektör Per Dagergård anklagas för att ha lurat över 180 svenskar på närmare 5 miljoner kronor i HomeExpress.coms dvd-uthyrningshärva. Han var vd för pyramidspelsbolaget bakom Home Express – Entertainment Express Extreme Nordic – som gjorde brakkonkurs tidigare i höstas. Skulderna var på 14 miljoner men i kassan fanns det bara 70 kronor kvar.

Entertainment Express Extreme Nordic grundades i oktober förra året. Med varumärket Home Express skulle bolaget konkurrera med de gamla videobutikerna. Affärsidén var att hyra ut dvd-filmer, sälja elektronik på nätet – och att värva representanter.

Bolaget byggdes upp med så kallad nätverksförsäljning eller MLM (multi level marketing), i folkmun pyramidförsäljning.

Annons

Varje värvad representant fick betala närmare 11.000 kronor för att få vara med. Ersättningen varierade beroende på hur många nya kunder och nya investerare som värvades. Mindre än ett år efter starten lämnade grundaren och huvudägaren Per Dagergård in konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Det var på morgonen tisdagen den 20 september i år.

I kassan fanns då endast 70 kronor kvar. Inga banktillgångar. Inventarierna listades till ett värde av 45.000 kronor. Varulagret med dvd-filmer var det enda som var värt något.

– Det fanns 18 till 19.000 dvd-skivor i lagret, men de flesta ägdes av filmbolagen. Resterande lager såldes för 540.000 kronor till en konkurrent, säger konkursutredaren Monica Näsberg, advokat på advoktfirman Gunnard & Co, till Realtid.se.

Annons

Borde det funnits mer pengar i kassan vid tiden för konkursen?

– Jag vill inte uttala mig om det. Vi ska kartlägga betalningsströmmarna, sen får vi se om det finns mer pengar att få. Utredningen blir inte klar före årsskiftet, först därefter tar vi ställning till eventuella brottsmisstankar, säger Monica Näsberg.

Skulderna i konkursboet är på 13,9 miljoner kronor.

Annons

Drygt 1,1 miljoner kronor är förfallna skatter. Personalen hade lönefordringar på sammanlagt 1,6 miljoner kronor. Handelsbanken förlorar drygt 500.000 kronor (med fotnoten ”Det antecknas att Handelsbankens fordran kan komma att öka om ytterligare kortköp reklameras”).

Leverantörsskulderna är på sammanlagt 5,2 miljoner kronor. Filmbolagen är stora förlorare. Universal förlorar 260.000 kronor, Nordisk Film förlorar 200.000 kronor och SF 145.000 kronor.

Andra stora förlorare är tidningar och förlag där Home Express annonserat.

– Ledningen sa att vi har pengar så att det även räcker till annonser. Som representant erbjöds jag att betala 1.500 kronor per månad för att vara med på en annonskampanj i till exempel Metro, annonsen med en hund som höll en dvd-skiva i munnen. När jag gick med skulle jag få del av vad annonsen gav, säger Nicklas Liberg i Göteborg.

Stämmer hans uppgifter så var annonsen finansierad av representanterna – men Per Dagergård betalade ändå inte alla annonser. Metro förlorar 475.000 kronor i konkursen, Aftonbladet.se förlorar 410.000 kronor, Aftonbladet 225.000 kronor och Egmont 425.000 kronor genom obetalda kuponger i häftet som Egmontbolaget Mailbox Media ger ut. Home Express annonserade även i Dagens Industri, men DI har inga krav i konkursen.

De 180 privatpersoner som lockats att bli representanter, de flesta från Sverige och en handfull från grannländerna, har krav på 4,9 miljoner kronor.

Underskottet i konkursen kan komma att visa sig vara större. Senast den sista november ska inblandade komma in med papper till konkursutredaren om de har ytterligare krav i konkursen. Realtid.se talade i går med en person till exempel, som var representant vars krav på drygt 100.000 kronor ännu inte är med i bouppteckningen.

Kent Persson i Åstorp är en av dem som satsade nära 11.000 kronor i bolaget bakom Home Express. Lika mycket gick hans son och bror in med.

– Det är inte så roligt. Det är rätt så mycket pengar, framför allt om man ser det för familjen och så. Och de pengarna vet man ju inte om man får se igen, säger han.

Lillemo Antonsson och hennes sambo Johan satsade tillsammans strax över en halv miljon kronor i Home Express.

– Vi gick med i december och i början av mars insåg vi att allt inte stod rätt till. Då fick man fortfarande tag på Per Dagergård på kontoret och han lovade att det inte var någon fara för våra pengar, säger Lillemo Antonsson.

– Nu i efterhand har vi ju sett de offentliga handlingarna. Och ingenting är ju betalt. Då måste det vara någon som förskingrat pengar, säger Lillemo Antonsson.

Tillsammans med sin sambo var hon med på en resa till Paris med de övriga investerarna som var duktigast på att värva nya kunder. Avresedatumet ändrades en gång och även planerna för vad de skulle få uppleva i Paris.

– Sen förstod jag ju att de fick boka om biljetterna och allt det andra så att de kunde ta det på kredit och inte behövde betala med en gång, säger hon.

En som också blev misstänksam efter Parisresan är Nicklas Liberg.

– Efter att vi varit i Paris skulle vi få en bonusutbetalning, men det kom ingenting. Men de hävdade ändå att det gjort utbetalningen, säger Nicklas Liberg.

Men i början vara han väldigt entusiastisk.

– Jag har jobbat i nätverk ett antal år. Och när något nytt ska starta blir jag alltid kontaktad. Jag pratade med flera av dem i ledningen. ”Stämmer det här är det grymt bra”, tänkte jag.

Han hörde talas om Home Express i november och han säger att han kom igång i februari. Han uppger att han tjänat cirka 100.000 kronor, men haft ungefär lika stora kostnader, för bland annat annonser och resor.

– Jag har inte fått kvitton på någonting. Och jag vet fler som inte fått det, säger Nicklas Liberg.

På ett möte i Värmland värvade Nicklas Liberg lastbilschauffören Anders Lagerkvist.

– Nicklas lovade guld och gröna skogar. Han sa att jag inte skulle behöva göra någonting för att tjäna pengar. Jag betalde in 25.000 kronor till honom, Nicklas såg jävligt trovärdig ut, slips och kostym.

Nicklas Liberg bekräftar att han mottagit 25.000 kronor från Anders Lagerkvist, och säger att han i sin tur betalade in beloppet till bolaget.

– Det är synd att en del blir förbannade på mig för att jag har informerat dem. Men jag har ingen del i företaget. Men när det går så här sätts vänskap på prov och det är många som råkar illa ut, säger Nicklas Liberg.

Men Nicklas menar att han fått ta smällar själv också:

– Jag vill inte ha mer med dem att göra. Jag har tvingats söka nya vägar och jag får nog lägga ner min F-skatt.

I somras fick Per Dagergård nya fiender. På en extra bolagsstämma den 18 juli ombildades styrelsen, kvar var endast Per Dagergård och hans fru Marie Dagergård.

Hur och när Per Dagergård blev ensam ägare till bolaget förstår inte konkursförvaltaren Monica Näsberg.

– Det pågår en utredning om när han övertog bolaget. Exakta tidpunkten kommer konkursutredningen att utvisa, säger Monica Näsberg.

Vid edgångssammanträdet i september lämnade Per Dagergård in en A4 med nya uppgifter. Han anklagar tidigare kolleger för att ha lurat bolaget på 4 miljoner kronor. Och han dömer ut kraven från alla privatpersoner som tillsammans satsat närmare 5 miljoner kronor. Han går ed på att deras krav är fabricerade, uppdiktade, inte vatten värda.

Fotnot: Detta är en förkortad version av den ursprungliga artikeln.

Olle Blomkvist

olle.blomkvist@realtid.se

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Annons