Domstol kan fälla Torsten Jansson

Lessebo kommun har fått rejält med mothugg av kammarrätten för att ha stött Torsten Janssons New Wave Group med 23 miljoner kronor i ett gemensamt bolag.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-01-16

Satsningen skulle göra det möjligt att bygga hotell och köpcentrum för att locka locka folk till småländska glasriket.

Men några personer har överklagat både hos läns- och kammarrätten. De anser att kommunen överträtt sina befogenheter och att det egentligen handlar om ett individuellt riktat stöd.

Nu har kommunen begärt prövningstillstånd hos regeringsrätten. Därmed har Lessebo kommun tid på sig till den 14 februari att komma in med sakskäl till kammarrätten.

– Kammarrätten ansåg att vi har rätt att bygga på egen hand, men inte att kostnaden delas med ett annat bolag, säger kommunalrådet Monica Widnemark (s) till Realtid.se.

23-miljonerssatsningen gjordes i det gemensamma bolaget Kosta Köpmanhus AB. Pengarna skulle utgöra säkerhet för det lån som skulle finansiera bland annat hotellbygget på 140 miljoner kronor. Kommunen står för själva byggnaden och New Wave Group för inredningen.

Fastighetsbolaget bakom Kosta Köpmanhus ägs till 51 procent av kommunen och till 49 procent av New Wave Group.

Redan förra året blev det klart med nya butiker på en yta av 20.000 kvadratmeter. Bygget av hotellet, som ska få 104 rum, är i full gång. Att det är ett trots mot domstolsbeslut avskräcker inte kommunen för att få igenom sin vilja.

– Jag förstår att den privata marknaden sköter sådana här saker i storstäderna. Men i småkommuner måste vi gå in i och hjälpa till och det ska bli något av, säger Monica Widnemark.

För tre år sedan förvärvade Torsten Jansson glasbruken Orrefors och Kosta Boda från danska Royal Scandinavia A/S. Enligt Monica Widnemark hade glasbruket under det året 500.000 besökare. I dag är siffran den dubbla.

– År 2010 räknar jag med minst två miljoner besökare och för att klara det måste vi ha hotellrum. I dag får vi hänvisa gästerna till Växjö och Kalmar.

Är det inte rimligt att Torsten Jansson står för investeringarna? Det måste ju vara en bra affär för honom.

– Han har som princip att alltid ha med en samarbetspartner i alla affärer han gör, säger Monica Widnemark.

Vad händer om kammarrrätten inte godkänner sakskälen som ni ska komma in med?

– Risken är liten att bygget stoppas.

Platsannonser

Logga in