Penningpolitik

"Det gamla målet bör inte vara heligt"

"En politik som strikt riktar in sig på att nå 2 procent för med sig obehagliga bieffekter." Det skriver Klas Eklund på DI Debatt med anledning av de nya inflationssiffrorna.

Uppdaterad 2020-02-21
Publicerad 2020-02-21

"I veckan kom nya inflationssiffror, enligt vilka den svenska inflationen ligger nästan en hel procent under inflationsmålet. Och nu växer kritiken mot höjningen av styrräntan i december; några käcka ekonomer ropar redan på återgång till minusränta. Det kan låta plausibelt – om inflationsmålet är sakrosankt. Men om det är något de senaste årens utveckling visar så är det att tvåprocentsmålet är överspelat, och att en politik som strikt riktar in sig på att nå två procent för med sig obehagliga bieffekter, " skriver Klas Eklund,senior economist på Mannheimer Swartling i en debattartikel i dagens DI.

"Inflationen är och förblir låg under överskådlig tid. Att med desperata åtgärder försöka pressa upp den skulle skada Sverige. Det betyder att Riksbanken i dagsläget bör acceptera en inflation under 2 procent. Det gamla målet bör inte vara heligt."

"Det är bättre att erkänna sin osäkerhet och ofullkomlighet än att låtsas som att man har kontroll och att även otidsenliga mål ska gälla ograverade. Det ger mer sympati, mer legitimitet – och i längden bättre politik."

 

Platsannonser

Logga in