Annons

Annons

Lisa-af-Jochnick.jpg

Lisa af Jochnick har egen juristbyrå – snart advokatbyrå.
Lisa af Jochnick har egen juristbyrå – snart advokatbyrå.

"Det är en milstolpe att ha blivit advokat"

I förra veckan fick Sverige 53 nya advokater när Advokatsamfundet sammanträdde. Men att komma med i klubben är inte helt enkelt. Det vet Lisa af Jochnick, som så sent om i somras startade juristbyrå.

Hur känns det att ha blivit advokat i Advokatsamfundet?

–  Det känns fantastiskt faktiskt. Särskilt som det är andra gången jag ansöker om inträde. För ett år sedan kom jag inte in eftersom ett par ombudsreferenser hade kritik mot min processföring. Det kan gå rätt hett till i rättssalen. Samfundet tyckte att jag måste jobba lite till på att bevisa min lämplighet. Därför känns det extra kul nu. Jag var lite nervös och kände mig inte lika säker som jag var förra gången. Men nu beviljades jag inträde.

Vad tyckte du om det? Var det rättvist?

Annons

Annons

– Det de sa var delvis överdrivet och jag tyckte att det var lite oproffesionellt. Det kändes som att de bara ville skapa problem för mig. Jag har mött många i rätten där det varit frän ton ombuden emellan, som ändå styrker ens lämplighet. Men det är så det blir ibland. Sedan är det vissa delar av det de sa som jag tänkt på och lärt mig något av, däremot var det inte så allvarligt att de behövt neka mig inträde.

Vad betyder det att bli advokat?

–  Det är en milstolpe. Om man som jag arbetat som ombud för klienter i rättegångar sedan 2011, då kan man lika gärna vara advokat, men utåt sett är det en kvalitetsstämpel. Dessutom står man under tillsyn av advokatsamfundet, vilket i sig innebär ett skydd för klienten.

Du har gått mellan många roller och olika företag. Varför startar du egen byrå igen?

–  Jag började som affärsjurist i Paris och senare Bryssel på investmentbolaget Medicover Holding, en del av Oriflame, som mina morbröder startat. Sedan har jag jobbat på migrationsdomstolen som notarie och föredragande och kom den vägen in på familjerätt.

– Tidigare drev jag Kontra Juristbyrå, men nu senast var jag anställd på Familjens jurist och advokatbyrån Sweger Boström. Det var en jättebra erfarenhet att jobba där, men när jag insåg att 70 procent av mina klienter var sådana som själva sökte upp mig kände jag att jag lika gärna kan starta eget igen. Så i somras startade jag af Jochnick juristbyrå. Som nu är under namnändring till af Jochnick advokatbyrå.

Vilken är din inriktning?

–  Familjerätt och migration, framför allt. Just nu håller jag på mycket med arbetstillstånd, till exempel de som åker ut för att de fått för lite i lön. Det är ett hett ämne just nu. Men vi tar emot alla fall vi tycker att vi kan bemästra, där vi känner att vi kan hjälpa klienten.

Vilka ser du som yrkets utmaningar framåt?

–  Det är alltid en utmaning att anpassa sig till nya förhållanden, saker som händer i världen, ny rättspraxis, nya lagar. Det är ett dynamiskt område. Advokatyrket måste vara modernt och öppet och inte hålla fast vid för konservativa värderingar. Samtidigt måste vi hela tiden upprätthålla regelverk och god advokatsed så att kvaliteten upprätthålls. Hela tiden värna vårt oberoende och inte låta oss påverkas av medierapportering.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons