Finans Nyhet

Så ska Chalmers Ventures växla upp

Taggar i artikeln

Chalmers Ventures
"Jag ser det som ett kvitto på att Chalmers Ventures har byggt upp en plattform där man både ser att bolagen gör nytta på marknaden och att man har fått Chalmers Ventures evergreeen-modell att fungera. Nu kan vi fortsätta investera i nya och befintliga bolag som kan göra skillnad", säger Sara Wallin, vd för Chalmers Ventures. Foto: Anna Sigvardsson Högborg
Publicerad

Inkubatorn Chalmers Ventures investerade 31 miljoner kronor i startupbolag under 2021, och gjorde en vinst på 81 miljoner kronor. Nu ska verksamheten växlas upp – med fokus på deeptech.

Anders Frick

Chalmers Ventures ägs av samma stiftelse som driver Chalmers tekniska högskola. Syftet är att stärka Chalmers nyttiggörande av teknikidéer och forskning genom att driva en inkubator och accelerator.

Under 2021 investerade Chalmers Ventures 31 miljoner kronor i startups, och därmed har man investerat totalt 186 miljoner kronor sedan starten år 2015. Samtidigt gjorde verksamheten i fjol ett plusresultat på hela 81 miljoner kronor – pengar som kan användas i den evergreenfond som har byggts upp. Det innebär att den realiserade delen av det positiva resultat ett år kan användas till att investera in nya och befintliga bolag nästkommande år.

– Jag ser det som ett kvitto på att Chalmers Ventures har byggt upp en plattform där man både ser att bolagen gör nytta på marknaden och att man har fått Chalmers Ventures evergreeen-modell att fungera. Nu kan vi fortsätta investera i nya och befintliga bolag som kan göra skillnad, säger Sara Wallin, vd för Chalmers Ventures, till Realtid

Annons

Ett nytt fokusområde för Chalmers Ventures är deeptech, vilket omfattar bland annat forskningstunga teknologier som artificiell intelligens, machine learning, nya material, energi-, vatten- och bioteknik.

– De här bolagen har ofta stor potential att lösa stora, viktiga globala problem och kan göra betydande avtryck exempelvis i förhållande till SDG-målen. Många av Chalmers Ventures 100 portföljbolag är redan deeptechbolag. Nu vässar vi vår kompetens och vårt erbjudande ytterligare för att kunna ta ännu fler sådana bolag från labb till marknad, säger Sara Wallin.

På grund av längre utvecklingstid skiljer sig deeptechbolag från mer digitala, konsumentinriktade bolag.

Annons

– Ofta är den här typen av bolag mycket mer kapitalintensiva och attraherar därför färre av de traditionella investerarna. Vi fördjupar därför vårt samarbete med andra investerare som är inriktade mot deeptech och har kunskap samt förståelse för denna typ av bolag, säger hon.

Två exempel på deeptechbolag som Chalmers Ventures redan stöder är Promimic och Atium. Promimic har en ytmodifieringsteknik för ortopediska och dentala implantat, vilket halverar inläkningstiden med benet och skapar fler lyckade operationer. Hemligheten är ett nanometertunt lager av benkristaller och en patenterad trestegsraket, och bolaget är nu är på väg mot genombrott på den internationella implantatmarknaden.

Atium utvecklar en ny teknik för effektiv rening av vatten och kemikalier från kvicksilver. Den patentsökta teknologin är baserad på en reversibel elektrokemisk process, och har potential att förbättra prestandan och effektiviteten av kvicksilverrening för kunder inom olika industrier.

Annons

– Vi kommer öka vår totala investering under 2021 jämfört med 2022. Samtidigt ser vi att vår fond inte täcker hela behovet av kapital till den här typen av bolag. Så vi syndikerar alltid med andra investerare och växlar på så sätt upp kapitalet från Chalmers Ventures, säger Sara Wallin.

Annons