Finans Nyhet

Innovationsveteranen om storbolagens förändrade roll: ”Vill närma sig startups”

Taggar i artikeln

Volvo Cars
”Om tio år har vi en ännu starkare startupkultur, vi har ett bra riskkapital på plats som kan hjälpa till att stärka upp bolagen att skala till nästa nivå”, säger Volvo Cars innovationsveteran Thomas Andersson till Realtid. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Storbolagen vill alltmer närma sig startupmiljön för att påskynda sin egen utveckling. Samtidigt blir det allt färre riktigt stora bolag framöver. Det säger Volvo Cars innovationsveteran Thomas Andersson till Realtid.

Anders Frick

Thomas Andersson kommer ursprungligen från Trollhättan men jobbar idag med affärsutveckling och samhällsengagemang på Volvo Cars där han har titeln Vice President Volvo Car Group och Head of Business Development and Community Engagement i Göteborgsregionen. Samtidigt är han även ordförande för GU Ventures och Näringslivsgruppen vid Göteborg & Co.

Att han ser Västsverige som mittpunkt för innovation är därmed inte så konstigt.

– Vi har ett otroligt forsknings- och utvecklingsfokus i det här området. Det är givetvis drivet av de allra största bolagen, men vad vi har sett de senaste tio åren är en förändring: Nu bygger vi en stark ”pyramid” med startupkultur. Samtidigt får vi färre riktigt stora företag framöver, till förmån för pyramiden. Vi börjar stärka pyramidens bas och låter den bli större och större, säger han till Realtid.

Annons

Vilken roll spelar de stora bolagen i ekosystemet?
– Vi har ju fokus på forskning och utveckling, tillsammans med Göteborgs universitet och Chalmers. Det driver en hel del av utvecklingen. Samtidigt tar de större bolagen alltmer startups till hjälp för att komma nära den miljön, och det är skillnad jämfört med vad vi såg för tio år sedan, säger han.

Din framtidsspaning – hur ser det ut i regionen om tio år?
– Om tio år har vi en ännu starkare startupkultur, vi har ett bra riskkapital på plats som kan hjälpa till att stärka upp bolagen att skala till nästa nivå. Det fortsätter att hjälpa och stödja de större bolagen, och vice versa. Om tio år har vi starka stora bolag, ännu starkare större bolag, vi har bra medelstora bolag som är globala och sedan kommer det fortsatt väldigt bra idéer både från Chalmers och Göteborgs universitet som är till nyttiggörande i startups, säger Thomas Andersson

Fotnot: Nyligen kom även nyheten om att AB Volvo öppnar ett nytt inkubatorspår på CampX, som är Volvokoncernens globala arena för teknik- och affärsinnovation.

Annons

 

Annons