10 mest lästa på Realtid
Äntligen helg. Drick en kaffe och gå igenom veckans tio hetaste nyheter.
Trend

Debatten om indexfonder mest läst i veckan

Realtids debattserie om indexfonder kontra aktivt förvaltade fonder har verkligen väckt stort intresse. Det är tydligt när vi går igenom listan på veckans mest lästa artiklar.

Publicerad 2019-02-09

1. "Vilseledande och svårbegripligt om aktiva fonder"

"Om indexfonder verkligen vore en succé för fondbolagen hade vi antagligen sett mer av den varan i Sverige." Det skriver Henric Norén på Nordicus Capital i en replik på PO Nilssons inlägg om fördelarna med aktivt förvaltade fonder.

Debatt:Henric Norén/Nordicus Capital. Publicerad: Fredag 2019-02-01.

2. Stjärnförvaltarna lanserar ny fond

I måndags lanserade TIN Fonder med duon Carl Armfelt och Erik Sprinchorn fonden Core Ny Teknik i samarbete med Bure Equity. "Vi vill fortsätta verka för att så många entreprenörer som möjligt väljer att komma till börsen", säger Carl Armfelt.

Av: Sara Johansson. Publicerad: Måndag 2019-02-04.

3. "Chockartat" – Fredrik Karlsson om Lifco-avskedet

Fredrik Karlsson fick sparken från Lifco i torsdags. –Det känns lite chockartat. Jag har ingen del i detta, säger han till Realtid samtidigt som han tömmer kontoret.

Av: Ulrika Fjällborg. Publicerad: Torsdag 2019-02-07.

4. Ny vd för SEB Investment Management

Javiera Ragnartz återvänder till SEB i rollen som vd för fondbolaget SEB Investment Management AB och chef för division Investment Management.

Av: Realtid. Publicerad: Måndag 2019-02-04.

5. "Ren kapitalförstörelse"

Både Handelsbanken och Nordea rapporterade under onsdagen för fjärde kvartalet 2018. Reaktionerna på rapporterna är måttfulla. Mest kritisk är Nordeas storägare, Cevians grundare Christer Gardell.

Av: Camilla Jonsson. Publicerad: Onsdag 2019-02-06.

6. Kraven som Aktieinvests nya vd ska uppfylla

Aktieinvest söker ny vd efter att nuvarande vd Therese Lundstedt har sagt upp sig. Pareto Securities har nu inlett jakten på en ny vd till sitt nyförvärvade bolag. Fyra egenskaper är särskilt viktiga.

Av: Ulrika Fjällborg. Publicerad: Onsdag 2019-02-06.

7. Fastighetssektorn oroar FI

– Det gäller att vara vaksam på andra risker än hushållens skulder, till exempel den kommersiella fastighetssektorn. Det sa Finansinpsektionens generaldirektör Erik Thedéen i Finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet på tisdagen.

Av: Camilla Jonsson. Publicerad: Tisdag 2019-02-05.

8. "10-procentig uppgång av räntan möjlig"

Finansmarknaderna har tendens att ägna sig åt grupptänk, enligt professor Lars Oxelheim. – När alla tycker samma sak, det är då helvetet kommer. Finansmännen har en tro på sin egen förmåga att spå räntan. Det är ett grupptänk som leder oss fel.

Av: Margaret von Platen. Publicerad: Fredag 2019-02-08.

9. Varför mörkar bankerna bolånens höga lönsamhet?

De två dominanterna på svenska bolån, Handelsbanken och Swedbank, har så hög lönsamhet på bolånen att de flyttar en rejäl del av hypoteksinstitutens vinster till kontorsrörelsen. Realtids Per Lindvall ställer sig frågan hur det egentligen står till med lönsamhsvareten inom den traditionella bankverksamheten, som betjänar företagssektorn?

Av: Per Lindvall. Publicerad: Torsdag 2019-02-07.

10. Juhlin lämnar Plantagen med omedelbar verkan

Daniel Juhlin lämnar sin roll som vd för Ratos dotterbolag Plantagen med omedelbar verkan. Styrelseledamot Christer Åberg tillträder som tillförordnad vd i bolaget.

Av: Camilla Jonsson. Publicerad: Måndag 2019-02-04.

Platsannonser