Finans Debatt

Vi vill #backahälsan – för patienterna och ekonomin

"Hälsoeffekterna av att vi slutar gå till tandläkaren, gynekologen eller fysioterapeuten är stora och riskerar att bidra till långtgående negativa effekter för folkhälsan i Sverige." Det skriver Staffan Gustavsson, vd för Vården.se.
Publicerad

Det råder förvirring kring hur man söker vård under coronakrisen, något som riskerar att försämra både vår hälsa och mångfalden av aktörer inom hälsosektorn. Det skriver Staffan Gustavsson, vd för vårdplattformen Vården.se.

Realtid.se

Bristen på tydlig information har lett till missförstånd kring vilka vårdgivare som fortfarande har öppet och om man fortfarande kan söka vård. Nu står många aktörer inom vård- och hälsosektorn utan patienter och det krävs att både myndigheter och patienter agerar. 

Sedan coronaviruset covid-19 fick sitt fäste i Sverige har fokuset på svensk vård och det svenska vårdsystemet ökat enormt. Dagligen hålls presskonferenser där det talas om den svenska strategin för att hantera pandemin, som bygger på att sjukvården ska klara trycket. Samtidigt pratas det väldigt lite om andra typer av vård, som till exempel tandläkare, optiker eller dietister. Sådana vårdgivare har hamnat i skuggan av den akuta sjukvården och det råder en stor förvirring hos allmänheten kring vad som gäller när man ska söka vård. 

Aldrig förut har så många sökt efter information om vård på nätet, vilket både 1177 Vårdguiden och vi på Vården.se kan bekräfta. Trots detta så står en stor del av vårdsektorn utan patienter. I en undersökning som Vården.se gjort bland tandläkare i storstadsregionerna, uppgav 80 procent av alla respondenter att de hade färre patienter sedan coronakrisen började. Det är en trend som även andra stora aktörer inom vård- och hälsa upplevt, med permittering av personal och hyresreducering som följd. 

Annons

Hälsoeffekterna av att vi slutar gå till tandläkaren, gynekologen eller fysioterapeuten är stora och riskerar att bidra till långtgående negativa effekter för folkhälsan i Sverige. Dessutom riskerar de uteblivna besöken att på många företag inom vård- och hälsosektorn tvingas stänga igen. Privattandläkare som tappar en stor del av sina patienter kommer i längden inte att kunna överleva som bolag, om patienterna inte kommer tillbaka. Detsamma gäller naprapater och fotterapeuter. 

Inom vård- och hälsosektorn är man van vid att sköta hygienen och hantera smitta. Därför är sektorn också bättre rustad än många andra för att hantera de hårdare riktlinjer som kommit i och med pandemin. Ändå verkar det finnas en särskilt stor rädsla att just gå till vård- och hälsosektorn. Krogar och frisörer får långsamt tillbaka sina kunder, men med aktörer som är direkt hälsofrämjande ser det annorlunda ut.

Vi tycker därför att det är dags att lansera #backahälsan. Syftet med initiativet är att öka medvetenheten kring vår nuvarande och framtida hälsa, och att stötta företagare inom vård och hälsa, som måste ha en chans att finnas kvar efter krisen. För att värna om folkhälsan och hjälpa svenska vårdföretag att överleva krävs två saker:

Annons

Att Folkhälsomyndigheten tydliggör för patienterna vad som gäller när man ska söka vård. Det råder förvirring kring huruvida man fortfarande får söka vård och patienter oroar sig för smittspridningsrisken. Men faktum är att många vårdgivare fortsatt har öppet och är rustade för att kunna garantera säkerheten för patienterna. Det finns därmed en diskrepans mellan patienterna och vårdgivares kunskap och detta är något som Folkhälsomyndigheten behöver påtala och tydliggöra.

Att vi alla ser till att #backahälsan på samma vis som vi under pandemin har stöttat våra krogar och andra utsatta branscher. Det är viktigt att vi stöttar vår hälsosektor för att den ska finnas kvar efter pandemin. Därför ska vi fortsätta gå till våra vårdgivare när vi behöver det, självklart förutsatt att man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och inte uppvisar några förkylningssymtom.

För att bidra till folkhälsan och för att stötta Sveriges alla företag inom vård- och hälsosektorn, uppmanar vi nu alla att #backahälsan. Vi vill att myndigheterna rätar ut vad som gäller och att du som patient ska fortsätta att gå till tandläkaren, optikern, dietisten eller allergiläkaren, på ett säkert sätt. Genom att #backahälsan kan vi alla bidra till ett friskare Sverige, både vad gäller hälsan och ekonomin.

Annons

Staffan Gustavsson
Vd, Vården.se – Sveriges största samlingsplats för vård och hälsa med över 300 000 besök i månaden 

 

 

Annons