Realtid

"Färre vd:ar i styrelser – en förlorad möjlighet för mångfald och innovation"

Färre vd:ar i styrelser – en förlorad möjlighet för mångfald och innovation
Hanna Mosander, vd deb., och Suzanne Sandler, professionell valberedare. (Foto: Press)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 29 okt. 2024Publicerad: 29 okt. 2024

Under de senaste tio åren har vi sett en markant minskning av antalet börs-vd:ar som tar på sig styrelseuppdrag i andra bolag. Det kan vid en första anblick verka som en naturlig prioritering, särskilt med tanke på de ökade krav som dagens vd-roll innebär. Men konsekvenserna av denna utveckling är mer långtgående och riskerar att påverka mångfald, innovation och företagens förmåga att möta framtida utmaningar. Det skriver Hanna Moisander, vd på deb., och Suzanne Sandler, professionell valberedare.

ANNONS
ANNONS

Enligt en kartläggning från Dagens Industri har andelen vd:ar med externa styrelseuppdrag sjunkit från 60 procent 2013 till endast 40 procent 2023. Denna trend riskerar att skapa ett mer slutet och mindre diversifierat styrelserum.

När färre operativa ledare som vd:ar engagerar sig i styrelsearbete, går vi miste om den korsbefruktning av idéer och perspektiv som dessa ledare annars skulle ha bidragit med.

Läs mer: Stanna kvar eller gå vidare – vilken chefsstrategi är bäst? Realtid

En bredare påverkan

Det är dock inte bara vd:ar som avstår från styrelseuppdrag – samma trend syns även bland andra höga chefer och ledningspersoner. Många chefer väljer att inte ta på sig styrelseuppdrag, antingen för att de inte vill inkräkta ytterligare på sin egen tid med familj, vänner och fritidsaktiviteter, eller för att deras chefer inte ger dem godkännande att göra det på arbetstid.

Det händer också att chefer inte låter sina underordnade ta styrelseuppdrag. Detta är olyckligt, eftersom styrelsearbete är en unik möjlighet till personlig och professionell utveckling, som ger praktisk erfarenhet i bolagsstyrning och strategiskt beslutsfattande.

Att arbeta i en styrelse erbjuder en mer mångfacetterad erfarenhet än exempelvis att gå en managementutbildning via ett utbildningsinstitut. Styrelsearbete ger konkreta insikter i hur andra organisationer fungerar, vilket kan förbättra ledarskapsförmågor på ett sätt som är svårt att uppnå på annat håll. För chefer i ledande positioner är detta ovärderligt.

Missa inte: Tillbaka till kontoret – men inte om du är chef. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Företagskulturen spelar en nyckelroll

Att skapa möjligheter för chefer att ta på sig styrelseuppdrag i andra bolag i andra branscher kan vara en del i att utveckla en mer generös företagskultur där både medarbetare och chefer uppmuntras att utvecklas – även utanför företaget.

Den moderna arbetsmarknaden, särskilt med yngre generationer i åtanke, kräver att vi som arbetar med företagsutveckling tänker utanför boxen även när det kommer till kompetensutveckling. I den snabbrörliga AI-eran som vi ser komma behöver näringslivet fler innovativa generalister med bred erfarenhet och olika perspektiv i verktygslådan.

Att erbjuda flexibilitet och stöd för att medarbetare ska kunna delta i styrelsearbete, engagera sig i externa projekt eller gå kurser som ligger utanför deras specifika roll, stärker inte bara individens förmåga utan också företagets långsiktiga konkurrenskraft. Hållbarhet handlar inte bara om miljö och sociala frågor, utan också om att investera i det mänskliga kapitalet. För att behålla sina chefer längre än tre år krävs att de känner att de har utrymme att växa.

Läs mer: Studie: Nio hälsoproblem som kan förstöra din karriär. News55

En ny modell för ledarskap

Du som är företagsledare eller styrelseledamot, var modig och erbjud vd och andra chefer i organisationen att ta externa styrelseuppdrag. Det är en investering som gagnar både individen och organisationen. Genom att bidra till att skapa en kultur där det är accepterat och uppmuntrat att utvecklas genom externa erfarenheter, visar ni att ni är villiga att satsa på era medarbetares långsiktiga utveckling.

Mångfald i styrelser handlar ofta om kön, etnicitet och bakgrund, men mångfald är också en fråga om att ha ledamöter med olika typer av erfarenheter och perspektiv. Näringslivet har historiskt prioriterat vd-erfarenhet kring styrelsebordet, vilket försvårat för kvinnor att ta plats då de varit och är i minoritet.

ANNONS

Missa inte: ”Därför riskerar kontorskrav långsiktig konkurrenskraft”. Realtid

Nu ser vi pendeln slå åt andra hållet, vilket inte heller är bra. En del av lösningen måste med andra ord vara att bolagstyrelser oftare rekryterar en kvinnlig vd – som får utrymme att ta styrelseuppdrag, och i sin tur ger sina exekutiva chefer samma möjlighet.

På dessa sätt får vi inte bara in fler perspektiv i styrelserummen, utan vi ser också till att våra företagsledare ständigt utvecklas och får nya insikter som gynnar deras egna bolag. Detta är särskilt viktigt i en tid där konkurrensen om talanger är hård och förväntningarna på företag, både ur ett hållbarhets- och innovationsperspektiv, är högre än någonsin.

Hanna Moisander
VD på deb.

Suzanne Sandler
Professionell valberedare

Läs mer: Investor: Låga styrelsearvoden hotar konkurrenskraften. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS