Stefan Granlund. Foto: Danske Bank
Debatt

Därför kan 5G accelerera den svenska startupsektorn

5G är nyckeln till nästa generations digitala lösningar. Det skriver Stefan Granlund, Startupansvarig på Danske Bank Sverige.

Publicerad 2020-10-19

Apple lanserade förra veckan iPhone 12 för 5G och det kan ge den viktiga injektionen för att driva adaptionen av 5G, som också är förutsättningen för att bygga nästa generations digitala tjänster. För den svenska startupsektorn kan 5G ge konkurrensfördelar på den globala marknaden, eftersom Sverige vanligtvis ligger i framkant i utvecklingen. Om man jämför med andra viktiga startuphubbar som Berlin, där 3G fortfarande är normen, så kan svenska startups gynnas i den tuffa globala konkurrensen.

Men fortfarande satsar många svenska startups inte där de betalande kunderna finns, visar Danske Banks undersökning av den nordiska startupscenen. Inom områden som Medtech, Edutech och lösningar för hållbara städer, finns en enormt stark efterfrågan och betalande kunder. Detta är områden med hög potential och stora möjligheter till finansiering, där fler borde satsa. Även gaming, inte att förväxlas med gambling/betting, är en sektor där svenska startups haft framgång och där 5G-tekniken kan innebära en helt ny upplevelse, och på allvar bana väg för VR-spel som ofta kräver mer i bandbredd.

Danske Bank satsar med plattformarna The Hub och +impact på att stötta startups i den initiala fasen. Det handlar om tillgång till kapital, nätverk och kompetens. Men även att bidra till att startups fokuserar på långsiktiga intäktsmodeller för att bli attraktiv för riskkapital. 

Även framtidens digitala bankupplevelse kan bli något helt annat med 5G. Att skapa känslan och upplevelsen av ett fysiskt, personligt möte, trots att mötet i själva verket sker digitalt, kommer förändra kundinteraktionen i grunden. Videotekniken har kommit en bra bit på väg, men när bandbredd och teknik öppnar upp för en bättre digital upplevelse så kommer det snabbt att förändra den tjänsteleverans som banken kan erbjuda.

Stefan Granlund
Startupansvarig, Danske Bank Sverige

 

Platsannonser