Fonder

Därför är det svårt att hitta rätt bland hedgefonderna

Per Håkan Börjesson, vd och huvudägare i Investment AB Spiltan, avråder från köp i hedgefonder. Framför allt för att det är svårt att hitta rätt. Här förklarar han varför.

Uppdaterad 2019-01-29
Publicerad 2019-01-29

Här följer några av svårigheterna med att orientera sig bland hedgefonderna.

Brist på förståelse för vad en hedgefond är
Det krävs att spararen är mycket påläst innan han köper en andel i en hedgefond. Annars blir det som Avanzas sparekonom Johanna Kull varnar för. Spararen köper in sig i en svart låda. Han kan därmed bli oerhört besviken på resultaten i hedgefonderna. Det är också lätt att glömma och ofta svårt att begripa de olika måtten för risk kontra avkastning – olika fonder har olika risknivåer och vad som kan vara ett bra resultat för en behöver inte var det för andra som tar väsentligt mer risk.

Heterogen grupp
Spararna kan också känna sig lätt förvirrade. Vad är en hedgefond idag? Vissa fonder verkar vilja ta låg risk när andra satsar ”all-in” med enbart aktier och en nettoexponering som är långt över 100 procent, till exempel Rhenmans fonder, andra verkar bara vara som en vanlig aktiefond men med högre belåning och några grundar allt på algoritmer. Hedgefonder är idag en mycket brokig grupp av fonder med en massa olika strategier. Det borde leda inte minst till problem med deras marknadsföring. Själva begreppet ”hedge” riskerar att urvattnas.

Svårt att förutse marknaderna
– Att förutse marknaderna är i princip omöjligt och då är det bättre "hedga" med sin egen fördelning av aktier och ränteplaceringar. Dessutom är det billigare. När fondförvaltarna gissar fel får de en fast förvaltningsavgift och när de gissar rätt får de dessutom 20 procent av uppsidan med de avkastningsbaserade avgifterna. Det gör att det är hedgefondförvaltarna som är de stora vinnarna för när de har rätt tjänar det otroligt mycket pengar, säger Per Håkan Börjessson.

– Jag brukar säga att då aktier slår ränteplaceringar på lång sikt bör den långsiktiga placeraren som mentalt klarar aktiernas svängningar ha 100 procent aktier i portföljen och då givet det enkla rådet: Köp aktier eller aktiefonder när du har pengar. Samtidigt har jag sagt - att försöka att gå ur och in i aktiemarknaden vid rätt tidpunkter är otroligt svårt, även för professionella placerare, för det kräver två korrekta beslut, ett när man ska gå ur och ett när man ska gå in i marknaden igen. Det är alltså inte timing utan tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som ger goda avkastningar på lång sikt.

 

Risk kontra avkastning

Kolumn 1 Fonder     Kolumn 2 Sharpekvot (årlig snittavkastning sedan start/genomsnittlig volatilitet sedan start)               Kolumn 3 Årsavkastning

Nykredit KOBRA Hedge Fund

      2,75

      8,94

Atlant Opportunity (svensk)

      2,17

      6,17

Asgard Fixed Income Fund

      2,01

    13,20

Midgard Fixed Income Fund

      1,78

    12,98

Sector Healthcare Fund

      1,77

      7,54

Capital Four Credit Opportunities Fund

      1,73

    11,23

Danske Invest Fixed Income Relative Value (DKK)

      1,73

      8,57

Elementa (svensk)

      1,71

      7,96

Taiga Fund

      1,67

    14,47

Peak Core Strategies (svensk)

      1,63

      6,39

Årsavkastning gäller sedan fondstart och fonden måste varit igång i tre år och med en årsavkastning om minst 6 procent.

Källa: Nordiska hedgefonder (HedgeNordics databas)

Platsannonser

Logga in