Finans Nyhet

Daniel Sachs ny ordförande för TV4

Publicerad

Investmentbolaget Proventus vd Daniel Sachs blir ny ordförande i TV 4: styrelse. Och norska Schibsted får en plats i styrelsen.

Storägarna Bonnier, Schibsted och Proventus är överens om att kraftigt krympa styrelsen från nio till sex ledamöter. Samtidigt får bolagets tidigare ordförande Thorbjörn Larsson flytta på sig och ersätts av Daniel Sachs. Men Sachs ser inte som sin uppgift att få mediejättarna Bonnier och Schibsted att gå i takt.

–Det är viktigt att vi slutar fokusera på ägarfrågor och arbetar med affärerna och med bolaget. Och nu har vi fått ihop en väldigt stark styrelse som kommer att bli ett utomordentligt stöd till ledningen i det arbetet, säger Daniel Sachs som konstaterar att Schibsted nu får plats i styrelsen. Men han vill inte kommentera om det nu finns en fullständig samsyn mellan de olika ägarna.

– Det här är en styrelse som ska väljas på fredag och sedan ska styrelsen och TV 4:s ledning inleda diskussioner om bolagets utveckling. Sedan får vi se vad de leder till, säger Sachs.

Annons

Thorbjörn Larsson stannar kvar som ledamot i styrelsen och Bonnier representeras också av Torsten Larssson från Bonnier Entertainment. Schibsted representeras av Jan Erik Knarbakk, direktör för det norska bolagets tv-, film- och förlagsverksamhet.

– Vi är nöjda med att få plats i styrelsen i TV 4. Vi har jobbat för det och det har varit ett klart uttryckt önskemål från vår sida, säger Trond Berger, ekonomidirektör på Schibsted, till TT.

Men Berger vill inte säga att Schibsted, Bonnier och Proventus är fullständigt överens om TV 4:s framtid.

Annons

– Det kommer att bli en diskussion om det framöver. När den nya styrelsen är på plats är det ett naturligt forum för att föra sådana diskussioner, säger Berger.

Till styrelsen föreslås också förra Dramatenchefen Ingrid Dahlberg och Mats Sundström som är tidigare var vd för TV 1000. Styrelseledamöterna föreslås få en höjning av sitt arvode från 100 000 kronor till 150 000 kronor. Ersättningen till ordföranden sänks från 500.000 kronor till 300.000 kronor.

– Totalt sett blir det 400.000 kronor i lägre arvode till styrelsen, säger Sachs.

Annons

TT

Annons