Finans Nyhet

Daniel Barr ny chef för FI

Taggar i artikeln

Finansinspektionen
Daniel byter myndighet från Pensionsmyndigheten till Finansinspektionen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Det blir Daniel Barr som efterträder Erik Thedéen som generaldirektör för Finansinspektionen. Det meddelar finansmarknadsminister Niklas Wykman pressträff på torsdagseftermiddagen.

Realtid.se

Daniel Barr har varit generaldirektör på Pensionsmyndigheten sedan 2018. Före det var han produktdirektör och chef för produktenheten på Folksam.

Barr var även bankstödschef på Riksgäldskontoret under den senaste finanskrisen. Han har också arbetat på Riksbanken.

Han fick ta emot kraftig kritik från Slobodan Jovicic, Thomas Olsson och Marcus Johansson efter en partsinlaga på DN Debatt efter den friande Allradomen 2020.

Annons

”Det är oroväckande om statliga myndigheter i likhet med Pensionsmyndigheten får till vana att gå ut i media inför en överprövning av en dom och varna hovrätten för att om inte den frikännande domen ändras kan det få katastrofala konsekvenser för viktiga samhällsinstitutioner. det Ekobrottsmyndigheten och Pensionsmyndigheten egentligen är upprörda över är att någon tjänat pengar på att någon annan, det vill säga pensionsspararna, tjänat väldigt mycket pengar, och vill man ändra på det, ja, då får man frångå systemet med en fri marknad och kräva lagstiftning i stället för att ta på sig rollen som åklagare och utöva påtryckningar på rättssystemet,” skrev advokattrion då.

Finansinspektionens tidigare chef, Erik Thedéen, lämnade posten den 20 november förra året för att ta över som Riksbankschef efter Stefan Ingves.

Daniel Barr börjar på FI den 20 mars 2023.

Annons
Annons