Dan Olofsson, Percy Nilsson, Victoria Park
Ekobrott

Dan Olofsson fälls och Percy Nilsson frias

Den skånska näringslivsprofilen Dan Olofsson döms för obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom och dagsböter. Affärsmannen Percy Nilsson frias från misstankarna om grovt insiderbrott.

Uppdaterad 2021-11-25
Publicerad 2021-11-25

Det var förra året som affärsmännen Dan Olofsson och Percy Nilsson åtalades misstänkta för grovt insiderbrott i samband med miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park.

Dan Olofsson hade enligt gärningsbeskrivningen ”obehörigen” röjt insiderinformation om ett planerat bud på Victoria Park AB till Percy Nilsson.

I ett sms hade Olofsson skrivit: ”Hej Percy Kommer ett bud på Victoria park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan”

Enligt åklagaren handlade detta om ett uppsåtligt tips – ett ”råd eller med innebörd av uppmaning till Percy Nilsson (…) att förvärva aktier i Victoria Park AB.”

Dan Olofsson har samtidigt förnekat att sms:et var avsett som ett ”tips”.

”Jag har självfallet inte haft någon som helst avsikt att främja otillåten insiderhandel. För det fall något otillåtet skett, vilket jag inte vet, så har det skett utom min kännedom och självklart utan att jag haft något ekonomiskt utbyte (…)” förklarade Dan Olofsson i en skriftlig kommentar i januari förra året.

Enligt egen utsago skrev Olofsson sms:et i syfte att få Percy Nilsson att acceptera det aktuella budet.

”Jag menar att det är fullt legitimt och del av mitt ansvar som stor ägare i Victoria Park att försöka påverka annan ägare att senare, när all information är offentlig, acceptera ett bud som jag redan accepterat. Styrelsens budkommitté hade liksom jag uppfattningen att det aktuella budet bäst gagnade bolaget och dess aktieägare.”

Samtidigt ska en person som får insiderinformation om ett bud skrivas upp i bolagets – i det här fallet Victoria parks – loggbok. Enligt chefsåklagare Thomas Langrot fanns ingen anteckning om att Percy Nilsson fått vetskap om den planerade affären.

Förnekar brott

Samma dag som Percy Nilsson mottog Dan Olofssons sms köpte han aktier i Victoria Park för totalt 3,4 miljoner kronor. När informationen om budet offentliggjordes i maj 2018 gick kursen upp närmare 9 procent och enligt åtalet beräknas vinningen av handeln till 243 319 kronor.

Även Percy Nilsson har förnekat brott. Enligt Nilsson mindes han inte sms:et från Dan Olofsson förrän åklagaren visade det för honom. Och att köpet av aktier i Victoria Park skedde samma dag som meddelandet kom, var enligt honom en slump.

Idag klockan 14.00 kom domen. Dan Olofsson döms, men inte för grovt insiderbrott utan för obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom och dagsböter.

Affärsmannen Percy Nilsson frias helt från misstankarna om grovt insiderbrott. Åklagaren har inte lyckats visa att han agerat på den information han fick i sms:et.

Platsannonser

Logga in