Dan Olofsson och Percy Nilsson. Foto: Danir och Park Fast
Ekobrott

Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för insiderbrott

Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för insiderbrott i samband med budstriden i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018. Det rapporterar Dagens Industri.

Uppdaterad 2020-07-30
Publicerad 2020-07-30

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lämnade på torsdagen in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt avseende insidermisstanke. Ansökan handlar om misstänkt insiderbrott  i samband med budet på fastighetsbolaget Victoria Park.

Åtalet omfattar totalt 14 personer samt 27 åtalspunkter. Näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson finns med bland de åtalade. Båda anklagas för grovt insiderbrott. Det skriver DI.

I början av december 2019 informerades Danirs ägare Dan Olofsson om en förundersökning om eventuell otillåten insiderhandel i fastighetsbolaget Victoria Park den 3 maj 2018.

Anledningen till att Dan Olofsson fanns med i förundersökningen är att han den 2 maj 2018 kontaktade en annan ägare i Victoria Park i syfte att påverka denne att acceptera ett kommande bud på företaget.

Dan Olofsson var, enligt honom själv, vid kontakten tydlig med att han gav den andra ägaren insiderinformation, vilket innebär att ingen handel får ske i aktien. Det framgick av ett pressmeddelande tidigare i år.

Enligt uppgift från åklagaren kan insiderhandel i Victoria Park ha ägt rum innan informationen om det kommande budet blivit offentlig. Detta kände Dan Olofsson inte till förrän utredarna berättade det för honom i december 2019.

– Jag har självfallet inte haft någon som helst avsikt att främja otillåten insiderhandel. För det fall något otillåtet skett, vilket jag inte vet, så har det skett utom min kännedom och självklart utan att jag haft något ekonomiskt utbyte. Tvärtom har jag varit tydlig med att upplysa om att jag förmedlat insiderinformation, vilket innebär att handel med aktier inte får ske, sa Dan Olofsson i en skriftlig kommentar i januari i år.

– Jag menar att det är fullt legitimt och del av mitt ansvar som stor ägare i Victoria Park att försöka påverka annan ägare att senare, när all information är offentlig, acceptera ett bud som jag redan accepterat. Styrelsens budkommitté hade liksom jag uppfattningen att det aktuella budet bäst gagnade bolaget och dess aktieägare.

Utredningen, som startade redan 2018, har letts av Finansmarknadskammaren i Stockholm. 

 

Platsannonser