Finans Nyhet

Christer Gardell och Anders Borg in i Lysa

Christer Gardell är största investeraren i den emission som robotrådgivaren Lysa i Stockholm nyligen stängde. Även tidigare finansminstern Anders Borg är ny delägare i fintech-startupen. Foto: Tieto & Moderaterna
Publicerad

Robotrådgivaren Lysa tar in 40 miljoner kronor i en nyemission för fortsatt expansion, med Christer Gardell som största investerare. Även ex-ministern Anders Borg blir ny delägare.

Robotrådgivaren och fintech-startupen Lysa i Stockholm har genomfört en nyemission som stängdes på 40 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget erbjuder autogenererade fondportföljer och förvaltar nu 1 miljard kronor – en fyrdubbling sedan årsskiftet. En liknande tjänst är Göteborgsbaserade Sigmastocks som skapar autogenererade aktieportföljer.

Annons

Största investerare i Lysas emission är Cevian-grundaren och finansmannen Christer Gardell. Andra nya delägare är den tidigare finansminstern Anders Borg – numera senior rådgivare på det amerikanska AI-bolaget IPSoft – Acnegrundaren Mikael Schiller, entreprenören Michael Storåkers – äldre bror till tidigare Avanza-vd:n Nicklas Storåkers – samt Carl Wilsson, grundare av betalbolaget Trustly.

– Vi är glada att så många framgångsrika och erfarna investerare vill vara med på vår resa. Det är ytterligare ett kvitto att vi löser ett stort problem i finansbranschen genom att enbart fokusera det som är bäst för kunden, kommenterar Lysas vd och medgrundare Patrik Adamson.

Tidigare delägare – däribland investmentbolaget Ernström och Avanzas ex-vd och numera investeraren Nicklas Storåkers – deltog också i emissionen. Storåkers är även ledamot i Lysa.

Annons

Fintechbolaget har valt att inte offentliggöra hur mycket var och en av finansiärerna investerat. 

Lysa, som huserar på Tysta Gatan på Östermalm, startades i april 2017 av Patrik Adamson –  med en bakgrund på investeringsbolaget Nordstjernan – juristen Emilie Andersson – som inledde sin karriär på Mannheimer Swartlings finansavdelning i Stockholm – samt utvecklaren och programmeraren Henrik Littecke. 

Lysas grundare. Från vänster: Henrik Littecke, Emilie Andersson
och Patrik Adamson. Foto Press

Annons

I en intervju med Realtid.se i maj 2017 sa Patrik Adamson att idén till företaget föddes utifrån en irritation över dyra och dåliga finansprodukter.

– Finansbranschen är en av få sektorer som kommit undan med att sälja produkter som är dåliga och icke transparenta, sa Patrik Adamson då.

Lysa tar ut en procentuell årsavgift på mellan 0,15–0,24 procent på kundens fondkapital. Ju mer kapital kunden sätter in desto lägre blir avgiften.

Automatiserade fondinvesteringar

I april 2017 lanserades den automatiserade investeringstjänsten Lysa. Förebilder var liknande lösningar i USA som Wealthment och Kinnevik-delägda Betterment.

Lysas rådgivare väljer ut billiga och breda aktie- och räntefonder som ska återpegla olika marknader på bästa sätt. En algoritm genererar därefter förslag på fondfördelning till kunderna utifrån deras angivna sparhorisont och ekonomiska situation.

Lysa utger sig för att vara en helt oberoende rådgivningstjänst. Bolaget får inte ersättning från någon annan aktör på fondmarknaden och ingår inte i några samarbeten.

Bolaget säger sig varken tjäna varken pengar på transaktionsavgifter eller på valutaväxling. Den enda ersättningen startupen får är från kunden, enligt grundarna.

Bolaget tar ut en procentuell årsavgift på mellan 0,15–0,24 procent på kundens fondkapital. Ju mer kapital kunden sätter in desto lägre blir avgiften.

Lysas största kundgrupp har hittills varit revisorer, advokater och M&A-rådgivare. De är ofta delägare i firmorna de jobbar för och låter inte sällan startupen förvalta deras bolagskapital.

Profilerade styrelsemedlemmar

I bolagets styrelse återfinns Ingrid Lindqvist som ordförande. Hon är även ledamot i Länsförsäkringar Stockholm och Kavat Vård, och har en bakgrund på Avanza Fonder och Öhman samt som produktchef på SBAB.

En av ledamöterna är medfinansiären Nicklas Storåkers, tidigare vd för Avanza och som i dag driver investmentbolaget NS Intressenter.

En annan ledamot är Bo Becker som är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och som också forskat vid Harvard i USA. Han ingår även i startupens investeringsråd som kvartalsvis utvärderar bolagets fondval.

Annons