Annons

Annons

Christer_Gardell-534.jpg

Cevian Capitals medgrundare Christer Gardell.
Cevian Capitals medgrundare Christer Gardell.

Cevian ökar i Rexel

Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital stärker greppet om den franska elgrossistjätten Rexel och är största ägare i ABB-partnern.

Cevian Capital har ökat sitt innehav ytterligare i elgrossisten Rexel, noterad på börsen i Paris, enligt nyhetssajten Installationssiffror.se.

Enligt ett strategidokument från Rexel som publicerades i slutet av februari framgår det att aktivistfonden köpt ytterligare 6,4 miljoner aktier i Rexel och nu äger 12,58 procent i bolaget. Aktieköpet gjordes i somras, under sista veckan i juni, bara någon dag efter det senaste flaggningsmeddelandet från aktivistfonden som då hade ett innehav på 10,47 procent, vilket gjorde fonden till störste ägaren i bolaget.

Franska flaggningsregler innebär flaggningsplikt vid 10 och 15 procent till myndigheten AMF, enligt Installationssiffror.se. Innehavet kan därför ha ökat ytterligare ett par procentenheter sedan i somras. Rexel har i sin tur en rapporteringsplikt för investerare vid 12,5 procent. Dessa inrapporteringar offentliggörs sällan. 

Annons

Annons

Rexels börsvärde uppgår i dag till 4,7 miljarder euro, motsvarande 44,7 miljarder kronor. Detta betyder att värdet på Cevians post är 590 miljoner euro, eller motsvarande 5,6 miljarder kronor.

Förra året uttalade Cevian att företaget övervägde att begära en styrelsepost i Rexel. Cevian har en uttalad strategi att försöka få styrelseposter i de bolag de investerar i.

Rexel agerar återförsäljare för vissa produkter från ABB, där Cevian är näst största ägare efter Investor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons