Annons: Innehåll från CARNEGIE FONDER

Brexit: ”Trygghetssökande marknad”

Mikael Engvall är förvaltare på Carnegie Fonder.

Brexit fällde high yield-obligationer, men lyfte Investment Grade-obligationer, generellt sett. Carnegie Emerging Markets Corporate Bond investerar i både och – men det avgörande på sikt är om Brexit påverkar den globala tillväxten, skriver ränteförvaltaren Mikael Engvall i en kommentar.

Att indikatorerna in i det sista talade för ett "Bremain" och att det fortfarande låg i korten en bit in på valnatten gjorde att marknaden blev överrumplad när vi tidigt midsommaraftons morgon kunde konstatera att det landade i en Brexit. Det finns både kortsiktiga och långsiktiga effekter av resultatet – och det är väsentligt svårare att förutspå de senare.

Den initiala reaktionen är tudelad och resulterar i två motverkande effekter för Carnegie Emerging Markets Corporate Bond.

Den första och mest tydliga reaktionen på osäkerheten efter resultatet är att riskaversionen ökar, vilket innebär att investerare säljer av risktillgångar. För vår del innebär det att kreditspreadarna går isär och framförallt är det obligationer med lägre kreditbetyg (High Yield) som tappar i värde. 

Den andra och direkt sammankopplade reaktionen är att investerare söker sig till trygga tillgångar.

I en sådan här situation brukar amerikanska statspapper vara en sådan, vid sidan av guld och pengar i madrassen. Detta har pressat ned amerikanska räntor och eftersom vi i huvudsak är investerade i företagsobligationer utgivna i amerikanska dollar gynnas dessa av en sådan rörelse.

Denna faktor begränsas av att vi inte har alltför lång ränteduration, men är ändå tillräcklig för att delvis kompensera för vidare kreditspreadar. Flera av våra högre rejtade krediter med betyg motsvarande Investment Grade har handlats högre efter att resultatet av omröstningen blev klart.

Långsiktiga effekter är som sagt svårare att sia om. Vi har en global portfölj med störst exponering mot Asien och Latinamerika och även om det finns enskilda bolag i portföljen med exponering mot Europa och Storbritannien är det nog först om det här får en tydlig inverkan på den globala ekonomin som det skulle ändra förutsättningarna och i större utsträckning påverka fondens utveckling.

För vår del handlar det hela tiden om att identifiera bolag på världens tillväxtmarknader som vi är bekväma att låna ut pengar till, samtidigt som vi får vettigt betalt. Som en del i den analysen måste vi också väga in om bolagen påverkas av ett EU där inte Storbritannien längre ingår och i förlängning också av ett potentiellt försvagat EU-samarbete. 

Grunden för våra investeringar – fokuserad värdeförvaltning – ändras inte. Vi har dock ytterligare en faktor att ta med i den samlade analysen av de bolag vi tar exponering mot.

Annons