Finans

Branschens bästa aktörer 2017

Skandia, Vanguard och Swedbank Robur är vinnare i Söderberg & Partners årliga trafikljusrapport.

Uppdaterad 2018-03-07
Publicerad 2018-03-07

Söderberg & Partners utser varje år de bäst presterande aktörerna i svenska finansbranschen. I dag presenteras 2017 års bäst presterande aktörer. Priset delas ut i kategorierna Årets livförsäkringsbolag, Årets fondbolag, Årets fondförsäkringsbolag, och Årets hållbara aktör. Vinnarna är: Skandia i två av kategorierna, Vanguard och Swedbank Robur.

- Det är tydligt att vi ser en bransch i förändring, det är både spännande och roligt. Vi har både hållbarhetsområdet, som fortsätter att växa, och en debatt om aktiv eller passiv förvaltning som är mer nyanserad än tidigare. En annan intressant trend är att många fondförsäkringsbolag ser över sitt utbud och erbjudande ur ett bredare perspektiv, säger Kajsa Brundin, chef för produktanalys och hållbarhetsansvarig på Söderberg & Partners.

"Skandia utses till Årets livförsäkringsbolag då de fortsätter att leverera en bra och stabil riskjusterad avkastning. Bolaget är finansiellt starkt och har en intressant diversifierad portfölj. Skandia ligger dessutom i framkant med sitt hållbarhetsarbete som belönats med grönt hållbarhetsbetyg”, skriver Söderberg & Partners i motiveringen.

Skandia har även utsetts till Årets fondförsäkringsbolag 2017. Motiveringen lyder: "Bolaget har höga betyg inom både fondselektering och utbud under 2017, och de har även stärkt sin position relativt övriga bolag under året. Skandia har dessutom fått ett grönt hållbarhetsbetyg tack vare ett genomtänkt sätt att utvärdera och följa upp fonders hållbarhetsarbete”.

– Det är glädjande att arbetet vi gör uppmärksammas och det sporrar oss att bli ännu bättre på att skapa värde för våra kunder. Utmärkelserna visar också att vi erbjuder produkter av högsta kvalitet för pensionssparande och långsiktigt sparande. Vår kapitalförvaltning är mycket kompetent och har en stor del i våra framgångar, säger Frans Lindelöw, koncernchef Skandia.  

Det fondbolag som under 2017 hade störst andel gröna fondbetyg är Vanguard Asset Management med 80 procent gröna fondbetyg. Därefter följer AMF Fonder med 70 procent och sedan Lannebo Fonder med 63 procent. Alliance Bernstein och Janus Henderson hamnar på fjärde och femte plats.

Swedbank Robur utses till Årets hållbara aktör. Motiveringen lyder: "Swedbank Robur förstår vikten av att `är man stor och stark, måste man också vara snäll´. De påverkar bolag att bli bättre inom hållbarhet både genom att göra sin röst hörd på bolagsstämmor och i styrelserummen. Swedbank bedriver även ett utmärkande arbete i valberedningar, som bedöms ha en stor möjlighet att göra skillnad".

– Vi är väldigt glada och stolta för utmärkelsen, vi delar synen att vi som kapitalförvaltare har ett stort ansvar för att få bolag att bli mer hållbara. Vi har som ambition att vara den ledande aktören inom ansvarsfulla och hållbara investeringar och det här är verkligen en uppmuntran. Nu fortsätter det långsiktiga arbetet med att driva utvecklingen vidare, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur.

I rapporten har 4.800 fonder analyserats, 14 fondförsäkringsbolag och 9 livförsäkringsbolag.

Platsannonser