MarknaderNyhet

Bostadspriserna i Stockholm fortsätter sjunka

Foto: TTFoto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Danske Banks Boprisindikator, som avser prisutvecklingen för bostadsrätter inom Stockholms kommun, tog ett steg nedåt i juli.

Finwire

Priserna inom kommunen sjönk med nästan 5 procent. Justerat för säsongsfaktorer är nedgången något mindre på 2,7 procent. Det framgår av ett marknadsbrev.

Sedan pristoppen i mars har bostadspriserna sjunkit med 10 procent i säsongsjusterade termer. Det är fjärde månaden i rad som priserna sjunkit. Enligt Danske Bank har det gjort att prisnivån gått tillbaka till februari 2021, och att ett helt år av uppgångar blivit utraderat.

”Prisnedgången för just Stockholm sticker dock ut, men nedgångarna lär fortsätta även för övriga delar av landet. Prisfallet kan dock bromsa in något under hösten även om det än så länge är för tidigt att säga när botten nås”, skriver Danske Bank i en kommentar.

Annons

I brevet kommenterar även banken styrräntan. Danske Bank spår att Riksbanken kommer behöva höja räntan mer än vad den tidigare har kommunicerat. Det kan leda till en rörlig bolåneränta på över 3 procent, enligt Danske Bank.

”Det beror dels på inflationsutvecklingen men också att pressen på Riksbanken att höja i en allt mer aggressivare takt ökar, givet hur andra centralbanker har agerat under den senaste tiden”, skriver banken.

Annons