Realtid

Varningen: Då kan räntan höjas

räntan
Ulf Andersson, chefsekonom DNB Carnegie Sverige. (Foto: DNB Carnegie)
Johan Colliander
Johan Colliander
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Efter att smärtgränsen för styrräntan nåddes förra året har den stadigt sänkts. Men nu varnar DNB Carnegie för att räntan kan höjas igen med start 2027.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

marknaden
Spela klippet
Realtid TV

Marknaden slutar lyssna på Trump: "Folk synar utspelen"

14 juni 2025

Sverige kan vara ett av världens räntekänsligaste länder och när räntan hamnade på toppnivån 4 procent i september 2023 var det många företag och privatpersoner som fick det mycket kärvare.

Sedan dess har räntan sjunkit i etapper och nu som senast legat stilla på 2,25 procent. Många vill också se att den sjunker ännu mer.

Läs mer: Riksbankens räntebesked delar experterna: ”Hade varit tydligare”. Realtid

Men nu varnar DNB Carnegie i en ny prognos för att framtiden ser fortsatt osäker ut och att mycket tyder på att inflationen, som nu sjunker, kan ta fart igen, skriver Dagens Industri. Detta kommer i så fall leda till ökningar av räntan.

”Stora strukturella förändringar i den globala ekonomin väntas ge ytterligare bränsle år inflationen. Sveriges ekonomi kommer inte vara immun mot dessa förändringar”, skriver banken i prognosen.

Sänkning innan vändning uppåt

Carnegie tror dock, som många andra, att det kommer komma ytterligare en räntesänkning på 0,25 procentenheter i juni. Sedan kommer räntan att ligga stilla under 2026 för att återigen höjas i två steg till 2,5 under 2027.

Ulf Andersson, DNB Carnegie Sveriges chefsekonom, säger i en intervju med Placera, att han är mer orolig för inflationen än över tillväxten och aktiviteten i svensk ekonomi. Han uppmanar därför Riksbanken till försiktighet.

ANNONS

”Något som inte får hända är att vi tappar kontrollen över inflationen igen”, säger han till Placera.

Riksbankschefen Erik Thedéen bör vara försiktig med räntesänkningar framöver menar DNB Carnegie. (Foto: Christine Olsson/TT)
ANNONS

Strukturellt skifte i världsekonomin

Enligt Andersson måste man se på de lite längre linjerna för att förstå sig på varför inflationen, och räntan, nog inte kommer att gå tillbaka till samma nivåer som förut.

Enligt honom ser vi nu ett strukturellt skifte bort från det paradigm som rått från 90-talet och framåt.

”Nu är det inte fred, frihet och frihandel som avspeglas i världsekonomin. Istället är det geopolitiska intressen som leder till protektionism och mer ekonomisk nationalism”, säger han.

Nu skapas en ny nordisk jätte

DNB Markets köper svenska Carnegie och skapar en ny nordisk jätte. Om två veckor sker avstampet. Här är planen för att vinna marknaden.

Större konsumentutrymme

ANNONS

En industri som är mer inriktad på inhemsk tillverkning kommer att leda till att det blir dyrare att producera än tidigare.

Detta kommer leda till inflation och högre ränta som inte handelslättnader kommer räcka till för att hålla nere.

Framöver tror dock Andersson att svenska konsumenter kommer få lite större konsumentutrymme. Men bostadsmarknaden kan bli trögare där investeringarna låter vänta på sig.

Läs även: Så blir räntan framåt: Protokollet avslöjar Riksbankens tankar. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS