Börsvärden för drygt 500 miljarder kronor gick upp i rök efter att Temus ägare PDD Holdings gjort marknaden besviken med sin senaste kvartalsrapport och dystra utsikter. Marknaden handlade ner aktien med 28,5 procent, det största fallet någonsin i företagets historia.
Utmaningarna står på rad för Temu – rasade på börsen
Mest läst i kategorin
Intäkterna steg förvisso med hela 86 procent, men inte lika mycket som marknaden hade räknat med. Vinsten före skatt ökade också betydligt, men sammantaget överskuggades siffrorna i rapporten av en ökad osäkerhet kring framtiden.
”Även om vi är uppmuntrade av de stora framsteg vi gjort under de senaste kvartalen ser vi många utmaningar framöver”, säger Lei Chen, ordförande och en av två vd:ar för PDD. Det rapporterar Finwire.
“Inte hållbart på sikt”
Han inflikade att den höga intäktstillväxt inte är hållbar på lång sikt och att aktieåterköp eller utdelning inte är aktuellt för närvarande.
Det är tvära kast i tongångarna för ägaren till shoppingsajten som tillsammans med konkurrenten Shein gjort sig känd för massproducerade produkter till låga priser. Så sent som i sommar gick Temu förbi Alibaba i börsvärde i takt med sin globala expansion, skriver DN.no.
Ökad konkurrens och rättsliga utmaningar
Nu har kunderna istället ställt sig på bromsen och aktien har klappat ihop, noterar den norska sajten.
“Framöver kommer intäktstillväxten oundvikligen att pressas på grund av ökad konkurrens och externa utmaningar. Lönsamheten kommer sannolikt att påverkas när vi fortsätter att investera målmedvetet, säger Jun Liu, VP Finance på PDD Holdings.
Branschkollegan Shein, som också expanderat globalt, möter nu intensiv granskning och rättsliga utmaningar i både Europa och USA.
Tidigare i augusti stämde Shein Temu och hävdar att bolaget stulit dess design och byggt upp ett imperium genom varumärkesförfalskning, intrång i immateriella rättigheter och bedrägeri. Samtidigt försöker Shein att avvärja liknande anklagelser från andra håll, rapporterade CNBC då.
Företagen har också stämt varandra med anklagelser om affärsmetoder som sträcker sig från kopiering av design till “maffialiknande” metoder, vilket bland annat CNBC skrivit om.
Läs mer:
Kina dominerar e-handeln: ”Shein och Temu-effekten”. Realtid
Svensk Handel: Regeringen måste skydda svenska företag. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.