Rekryteringsföretaget TNG lanserar en strikt vetenskaplig rekryteringsmetod som förutom att ta fram den bästa sökanden ur ett objektivt perspektiv även undviker diskrimineringsfällan.
TNG:s vetenskapliga rekrytering minskar diskriminering
Mest läst i kategorin
Med TNG Tech, som Pär Johansson är företagets ansvarige för, utmanar TNG det traditionella sättet att rekrytera främst ingenjörer. Istället för att göra kunskaps- och personlighetstester i slutet av rekryteringsprocessen får alla sökande som har de grundläggande kvalifikationerna för tjänsten göra dessa.
– På så sätt bli rekryteringen mer fördomsfri. Vi skjuter upp det subjektiva tyckandet till slutet av rekryteringsprocessen där det inte kan göra lika mycket skada, förklarar Åsa Edman Källströmer, vd för TNG, när Realtid Karriär ringer upp. Hon menar att många kvalificerade kandidater annars riskerar att rensas bort i tidigt stadium på grund av olika fördomar. Det kan kan gälla etnicitet och kön, men även exemplelvis vilket lärosäte den sökande studerat på.
– Ålder är något vi överhuvudtaget inte tittar på, det finns inte ens någonstans att fylla i ålder i vårt system. Det gäller att fokusera på rätt saker om man ska få fram den bästa kandidaten, säger Åsa Edman Källströmer.
Traditionella cv:n står inte heller högt i kurs på TNG. Och det personliga brevet man brukar skicka med en ansökan är helt slopat.
– Ett cv visar ju bara prestationer bakåt i tiden, men det viktiga är förstås att ta reda på hur lämplig personen är för den nya positionen. Och vad gäller brevet så är ju någons privatliv oftast inte alls relevant för jobbet, utan istället den kunskap du har med dig och hur din personlighet passar för jobbet.
Alla sökande får göra både begåvnings-, färdighets- och personlighetstester, vilka noggrant väljs ut för att matcha just den aktuella tjänsten. Fokus kan exempelvis ligga på analytisk eller logisk förmåga. Därefter får alla sökande en viss matchningspoäng som visar den sökandes framtida potential att klara av jobbet. Testerna som är strikt vetenskapliga och certifierade görs inte av TNG själva utan köps in.
Men blir det inte en mer kostsam rekryteringsprocess om alla sökande ska testas?
– Det stämmer, men den merkostnaden står vi för. Vi kan inte ta mer betalt än andra rekryteringsfirmor, men kan däremot garantera en bättre matchning där den kanske största vinsten är att man skapar mångfald i teamet och inte missar bra kandidater på grund av fördomar, säger Åsa Edman Källströmer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.