Medan Donald Trumps geopolitiska utspel skakar världsmarknaden har svenska kronan överraskande nog stärkts kraftigt.
Svenska kronan: Oväntad vinnare – men hur länge till?


”Kronan har historiskt försvagats i globala orostider och trivts bäst när riskaptiten stiger. Men i takt med allt frostigare geopolitik från USA-presidenten Donald Trump har kronans växelkurs tvärtom gått i starkare riktning”, skriver Dagens Industris Nils Åkesson i en analys.
Kronan handlades i början av veckan nära 10,50 kronor mot dollarn och 11 kronor mot euron.
Missa inte: Global kedjereaktion – marknaderna i rött. Realtid
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Kronan i topposition
Bara den senaste månaden har den handelsviktade kronkursen avancerat drygt 3 procent till den starkaste nivån sedan januari förra året.
Bland världens tio viktigaste handelsvalutor placerar kronlyftet mot dollarn med över 4 procent på en månad Sverige i topposition, skriver Bloomberg.
Medan den svenska kronan har stärkts 1,7 procent mot dollarn sedan det amerikanska valet i november, har euron tappat 3,5 procent under samma period, enligt DI.

Tesla fortsätter backa i globalt börsras
Samtidigt skakas börsen av Trumps tullar, med kraftiga ras i både Sverige och Tyskland.
Senaste nytt
”Vapenmöjligheter”
En förklaringsmodell som lyfts fram är att Sveriges betydande försvarsexport gör oss till en relativ vinnare när Europa rustar upp militärt.
”Sverige har substantiella vapenmöjligheter”, säger Jeremy Stretch, chef för valutastrategi på CIBC, till Bloomberg – som förutspår att kronan kommer att stärkas till 10,9 per euro vid årets slut.
Läs även: Kronan stärks – här får du mest semester för pengarna. Dagens PS
Svenska försvarsprodukter utgjorde 0,6 procent av landets BNP 2023 – vilket kan jämföras med 0,2 procent för Frankrike som allmänt ses som Europas största vapentillverkare.
”Det som kan ses som en förklaring är upprustningen som ska ske i Europa, vilket kan ge inflöden i svensk industri”, säger SEB:s (börskurs SEB) valutastrateg Amanda Sundström till EFN och tillägger:
”Trots detta är det förvånande stora rörelser som vi har sett de senaste dagarna.”
Osäker framtid
Enligt Bloomberg ser strategerna ytterligare potential för kronan att stärkas med 2,5 procent mot euron till årets slut.
Sundström varnar däremot för osäkerhet framöver.
”Om det införs höga tullar på Europa, att de planerna går i hamn, så kommer det att vara negativt för den svenska kronan. Vi är ett exportberoende land. Svensk export är beroende av att det går hyfsat bra för världsexporten och om Europa drabbas hårt så kommer det även bli svårt för Sverige att lyckas”, säger hon till EFN.

Riksbankens dubbeldilemma inför räntebeslutet
Den svenska ekonomin står och stampar samtidigt som företagen planerar prishöjningar.
Revansch från bottennivå
Analytiker pekar också på att kronans stärkning kan förklaras av andra faktorer.
”Starka svenska statsfinanser har det senaste decenniet inte räckt för att stärka växelkursen, men de kan plötsligt ses som en stor tillgång när hela Europa tvingas rusta upp i blixtfart”, skriver DI:s Åkesson.
Missa inte: Inflationen faller i eurozonen: ”Uppmuntrande”. Realtid
Han påminner också om att kronans revansch hittills mest liknar en rekyl från historiska bottennivåer.
Så sent som i somras utropade IMF kronan till ”världens mest undervärderade valuta”.

Ser vi den största bubblan sedan Wall Street-kraschen?
Amerikanska aktier har stigit till nivåer som inte setts sedan före börskraschen 1929 och utgör nu nästan två tredjedelar av världens samlade aktievärde.