Realtid

"Signifikant risk för framtida likviditetsproblem"

admin
admin
Uppdaterad: 11 maj 2016Publicerad: 11 maj 2016

Crowdfunding-bolaget Fundedbyme redovisar ett rörelseresultatet på minus 14 miljoner för helåret 2015. Nettoomsättningen uppgick till 2 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Daniel Dobczy är vd för
och medgrundare av
Fundedbyme.

Under 2015 tog Fundedbyme in 20 miljoner i finansiering (19,7). Bland annat genom att lösa in konvertibellån.

Nettoomsättningen fördubblades nästan till 2 miljoner kronor (1,2). Men rörelseresultatet blev en dyster historia och landade på -14 miljoner kronor (-11,6). Det är därmed sju gånger mer än intäkterna från bolagets kunder. De övriga rörelseintäkterna var oförändrade och uppgick till 3,9 miljoner.

Fundedbyme, som grundades 2011, förklarar det dåliga resultatet med företaget fortfarande är i en uppstartsfas med "större utgifter än intäkter" och att det därmed finnes en "likviditetsrisk".

"Bolaget hanterar det genom att göra regelbundna kassaflödesprognoser samt finansiera sig via främst nyemissioner. Hittills har detta räckt för att täcka den operativa verksamhetens kassaflöden.

Målet är att vara "operativt kassaflödespositivt inom överskådlig framtid och är för att lyckas med detta beroende av en fortsatt ökad tillströmning av attraktiva entreprenörscase." Det finns dock en "signifikant risk" för "framtida likviditetsproblem".

"Eftersom bolagets affärsidé är att förmedla affärer, men inte själv är part i dessa affärer, uppstår ingen signifikat risk pga kunders eventuella framtida likvitetsproblem och där med sammanhängnande återbetalningsrisk eller konkursrisk. Denna risk bärs av de investerare som satsar på respektive case".

I en intervu med Realtid.se i april sade vd:n och medgrundaren Daniel Dobczy att målet är att vända till vinst under 2017. Fundedbyme ska också renodla sin tjänst i syfte att åstadkomma en börsnotering. Möjligheten att investera i idéer och projekt har därför slopats – eftersom "investeringar i enbart företag är seriösare och mer långsiktiga", enligt Daboczy.

ANNONS

Bolaget startade nyligen även en kapitalrunda till sig självt – via just crowdfunding.

– Vi har i dagsläget 544 delägare och nu har ytterligare 543 personer signat upp sig på att investera i Fundedbyme, berättade Daniel Daboczy exklusivt för Realtid.se.

På frågan om han och medgrundaren Arno Smitt var rädda för att misslyckas när de 2011 gav sig in på okänd mark svarade Daboczy att de var naiva i början.

– Vi var väl naiva nog att inte förstå vad vi gav oss in på. Om vi hade vetat att det var så här tufft kanske vi hade avvaktat. Det har tagit längre tid att få marknaden att fatta än vad vi trodde. Tittar man på England så har 30 procent av befolkningen använt sig av alternativa investeringar någon gång. Motsvarande siffra för Sverige är 1,7 procent, sade han.

Fundedbyme har i dag 17 anställda och kontor i Sverige, Finland, Malaysia och Singapore. Det är dock en halvering av antalet kontor sedan i fjol.

– Vi hade lokalkontor i massa länder och gjorde en ganska kostsam resa. Nu har vi minskat kostnadsmassan. Men även i de länder, totalt 73 stycken, som vi inte har fysiska kontor i har vi behållit våra indirekta nätverk i, sade Daboczy.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]