Blackstone, Apollo och KKR. Så heter tre av världens största private equity-fonder. Nu har de olika strategier för att nå avkastning.
När riskkapitalet vacklar – Blackstone, Apollo och KKR väljer varsin väg


Private equity-marknaden har haft en jobbig tid. Räntorna har gått upp jämfört med 2010-talet och det har blivit svårare att göra exits på en tuff marknad.
Till och med intresset från investerare, som normalt har varit konstant tack vare riskkapitalets historia av hög avkastning, har minskat betänkligt.
Missa inte: Private equity minskar – för första gången någonsin. Realtid
Det är i dessa tider som skillnaderna mellan tre giganter – Blackstone, Apollo och KKR – allt tydligare. De har alla valt sin egen väg genom dessa oroliga vatten, skriver Financial Times.
Kan vara utmanande
Blackstone, världens största alternativa kapitalförvaltare, håller fast vid sin ”asset light”-modell. Genom att fokusera på att förvalta andras pengar mot avgifter undviker de balansräkningsrisk, men tvingas ständigt jaga nytt kapital.
Bolagets ledning, med grundaren Stephen Schwarzman och efterträdaren Jonathan Gray, menar att modellen erbjuder flexibilitet och robusthet i tider av stress.

Kritiker påpekar dock att modellen kräver oavbruten tillgång till investerare, något som kan vara utmanande i oroliga tider.
”Alla gör samma sak på framsidan av huset. Det är på baksidan som skillnaderna framträder… och det här är ganska radikalt olika företag”, säger en private equity-chef som vill vara anonym.
Missa inte: EQT cashar in efter sjufaldig tillväxt. Realtid
Senaste nytt
Får bankliknande risker
I kontrast har Apollo Global Management, under vd Marc Rowan, valt en mer väg som förlitar sig mer på balansräkningen.
Genom sitt försäkringsbolag Athene kontrollerar Apollo nästan 400 miljarder dollar i tillgångar, vilket ger långsiktigt kapital och större investeringsmarginaler.
Detta ger högre avkastning, men till priset av bankliknande risker, inklusive räntekänslighet och svårigheter med regleringar.

Här är Blackstones nya fond – bara för rika
Fonden vänder sig till förmögna personer och är omgärdad av en rad risker.
Mer ett konglomerat
Trots högre kostnader och en sval marknad har Apollo valt att köra på och göra affärer.
”Våra investerare förväntar sig att vi ska luta oss tillbaka när andra drar sig tillbaka, och det har vi gjort”, skrev ledningen i ett brev till investerare nyligen, enligt Wall Street Journal.
Missa inte: IRR lurar investerare – PE-expert: ”Finns bättre alternativ”. Realtid
KKR, som ses som den stora pionjären inom buyouts, har tagit ytterligare en annan väg.
Genom köp av Global Atlantic och investeringar i bolag man kontrollerar direkt bygger KKR ett Berkshire Hathaway-liknande konglomerat.
Sjunkit rejält på börsen
Med detta hoppas de skapa fler intäktsströmmar från olika håll, men metoden medför också ökad exponering för marknadssvängningar och nedskrivningar vid lågkonjunkturer.
Frågan är hur väl de kommer att lyckas.
Att marknaden inte tror på private equity-bolagen på åtminstone kort sikt står klart. Både Apollo och Blackstone har aktiekurser som sjunkit med ungefär 30 procent, skriver Invezz.

Franzén tar över EQT: ”Enorma möjligheter”
Från praktikant till vd på Europas största riskkapitalbolag.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.