Private equity har varit en vinstmaskin – men nu har det plötsligt blivit svårare att locka investerare: ”Kommer inte att lösas under 2025.”
Private equity minskar – för första gången någonsin


Tillgångarna som private equity-bolagen förfogar över tenderar att växa i storlek. Det visar inte minst statistiken – sedan Bain & Co inledde sina mätningar 2005 har tillgångarna blivit större för varje år ända fram till förra året.
Då bröts nämligen den trenden för första gången.
Missa inte: Nye vd:n kommer att styra EQT från London. Realtid
I juni förra året hade private equity-bolagen 4 700 miljarder i tillgångar, en minskning med två procent jämfört med året före, skriver Financial Times.
Ännu tydligare blir trenden när man tittar på hur mycket nytt kapital som private equity-bolagen lyckades locka till sig från investerare. 2024 var siffran 23 procent lägre jämfört med året före.
Tar längre tid att sälja
Orsaken är att private equity-bolagen har haft det svårare att bli av med sina innehav. Normalt satsar ett riskkapitalbolag på att köpa ett företag, äga den i några år, för att sedan sälja den vidare till en vinst.
Nu har dessa tillgångar istället staplats på hög, vilket har skapats en backlog av företag som måste säljas för att kunna generera ett överskott.

Riskkapital-miljardärer kämpar mot Schweiz nya EU-avtal
Schweiz och EU försöker att förhandla ett nytt avtal som ska styra relationerna mellan det lilla rika landet i Alperna och unionen.
Samtidigt har investerare som tidigare gärna investerat i riskkapital dragit sig tillbaka. Pensionsfonder är ett exempel, som inte kan låta pengarna ligga låsta hur länge som helst eftersom de måste betala ut pensioner.
”Detta kommer inte att lösas under 2025. Det är ett problem på tre till fyra år”, säger Hugh McArthur, partner på Bain & Co.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Får ta lägre betalt
Detta påverkar också ersättningen som private equity-bolagen kan ta ut.
Deras kompensationsmodell har inneburit att de i regel tagit två procent i förvaltningsavgift, oavsett hur fonden presterar, något som har blivit svårare när konkurrensen om pengarna hårdnar.
Tidigare i år blev det klart att regeringen går på riskkapitalbolagens sida i den flera år långa striden mot Skatteverket.
Toppchefer på private equity-bolag som EQT och Nordic Capital har länge hävdat att deras bonusar, så kallat carried interest, ska beskattas som kapital snarare än arbete.

Riskkapitalisten tog hans företag: ”Isolerad, hotad och stämd”
Efter att ha accepterat finansiering från en amerikansk investerare började en mardröm för den svenske biotech-entreprenören.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.