En kvarts miljard kronor från brottsverksamhet misstänks ha tvättats vita på ett växlingskontor i Stockholm. Sex personer sitter nu häktade i en omfattande brottshärva
Misstanke: En kvarts miljard kronor tvättades vita på ett växlingskontor
Mest läst i kategorin
Polis och åklagare utreder nu växlingskontoret World Exchange i centrala Stockholm. Misstankarna mot flera av de sex häktade personerna gäller grovt penningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott. Det rapporterar SVT.
World Exchange omsatte 254 miljoner kronor under 2019. Finansinspektionen har nu avregistrerat företaget.
– Brottsupplägget vad gäller växlingskontor är att dölja brottspengar som kommer från narkotikaförsäljning, rån och ekonomiska brott. Att helt enkelt tvätta svarta pengar vita, säger Stefan Lundberg som är chefsåklagare och strategiskt ansvarig för brottsförebyggande frågor på Ekobrottsmyndigheten till SVT.
Enligt kammaråklagare Ulrika Lindsö på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet kommer åtal i härvan runt växlingskontoret World Exchange sannolikt väckas i månadsskiftet april-maj.
I slutet av förra veckan blev det känt att Finansinspektionen har inlett granskning av de fyra största penningöverförarna i Sverige. Det gäller Western Union, Ria, Small World och Moneygram. Undersökningarna är ett resultat av det fördjupade operativa samarbetet som FI har inlett med Polismyndigheten för att bekämpa penningtvätt.FI undersöker bland annat om dessa företag jobbar med tillräckligt bra riskbedömningar, om de har prövat lämpligheten och om de har utbildat de personer som agerar som ombud för företaget i den utsträckning som krävs. Penningöverförare är särskilt utsatta för kriminella som vill tvätta pengar och därför är det särskilt viktigt att ombuden i utsatta områden får ordentligt med stöd och utbildning för att kunna motverka penningtvätt.
Samtliga fyra penningöverförare är utländska företag, med rätt att bedriva verksamhet i Sverige från ett annat EU-land. FI kan förelägga företagen att rätta till brister som upptäcks och kan förbjuda företagen att påbörja nya betalningar om så inte sker.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.