Kinas ekonomi hotas av deflation. Fastighetspriserna har inte stabiliserats och många lokala myndigheter kan inte betala sina räkningar. Nu väntar alla på beskedet från Peking om storleken på kommande finanspolitiska åtgärder.
Kinas ekonomi skakar i sina grundvalar: "Pessimistisk"
Mest läst i kategorin
”För närvarande är det få som förväntar sig att fastighetspriserna kommer att stiga snabbt under det kommande decenniet. Det betyder att det kinesiska folket behöver hitta nya sätt att få sina tillgångar att växa”, säger Lei Meng, aktiestrateg för Kina på UBS Securities.
Kina har ännu inte tillkännagivit storleken på det finanspolitiska paketet som har utlovats, utan bara att det kommer att vara det största på länge.
Misslyckas Xi Jinping är riskerna stora att landet hamnar en deflationsspiral, liknande Japans efter att fastighetsbubblan sprack på 1990-talet. Det skriver Financial Times.
Riskerar missa målet
Det som står på spel är Xis strategiska mål att fördubbla Kinas BNP per capita till 2035 och att gå om USA som världens största ekonomi.
På fredagen rapporterades en BNP-tillväxt på 4,6 procent för det tredje kvartalet, vilket innebär att Peking riskerar att missa sitt officiella mål om en tillväxt på 5 procent.
Läs mer: Kinas batteridominans utmanas av USA. Realtid
Landets ekonomi är alltmer alarmerande. Ungdomsarbetslösheten noterades till 13,2 procent i juni och nådde 18,8 procent i augusti.
Fastighetskraschen har lett till att konsumenter inte vill spendera pengar, utan hellre väljer att betala tillbaka på sina bolån eller satsa på en högst osäker aktiemarknad.
”Superstark politik”
Exporten, som alltid har varit Kinas stolthet och ekonomiska motor, bromsade in i under september.
Lokala myndigheter har allt svårare att betala sina räkningar. För att kompensera för detta har de börjat bötfälla och beskatta entreprenörer.
”Den som är pessimistisk kommer att hävda att problemen bara kan lösas med en superstark politik och att vi inte har detaljerna ännu”, säger Lei Meng, aktiestrateg för Kina på UBS Securities.
Läs mer: Stoppa Kinas investeringar i USA – bättre än tullar. Realtid