Med sjunkande löner och svag efterfrågan visar Kinas ekonomi tecken på en allt farligare nedåtgående spiral. En situation som kan förvärra landets ekonomiska utmaningar.
Kinas nedåtgående spiral mot stagnation
Mest läst i kategorin
Kina står inför en allt mer allvarlig deflationskris som hotar att förvärra landets ekonomiska utsikter.
Trots den kinesiska regimens försök att förhindra öppna diskussioner om deflation har den kinesiska ekonomin visat tecken på långvariga prissänkningar.
Detta kan i sin tur få allvarliga konsekvenser för konsumtionen, företagsintäkterna och investeringarna.
Enligt flera ekonomer, inklusive Robin Xing från investmentbanken Morgan Stanley, är Kina nu inne i andra stadiet av deflation, där sjunkande löner och svag efterfrågan bidrar till spiralen, rapporterar Bloomberg.
Väntas fortsätta falla
Detta har redan börjat visa sig i flera sektorer, där lönerna för nyanställda inom exempelvis elbilstillverkning och förnybar energi har minskat med nästan 10 procent jämfört med 2022.
Enligt ekonomer och analytiker från bland annat BNP Paribas förväntas Kinas BNP-deflator, ett mått på den breda prisnivån, fortsätta falla fram till 2025. Detta skulle innebära den längsta deflationsperioden för landet sedan mätningarna började 1993.
Deflation kopplas ofta samman med Japans ”förlorade decennier”, då landet under 1990-talet drabbades av en ekonomisk stagnation som varade i nästan 20 år.
Ovilliga att vidta åtgärder
Ekonomisk stagnation innebär att hushåll och företag skjuter upp inköp i väntan på att priserna ska falla ytterligare.
Detta resulterar i minskad konsumtion, lägre företagsintäkter och fler nedskärningar i löner och personal, vilket kan leda till en djupare ekonomisk nedgång.
Trots situationens allvar har kinesiska myndigheter hittills varit ovilliga att genomföra betydande åtgärder för att bekämpa deflationen. Istället fokuserar de på att stimulera produktionen snarare än att öka efterfrågan.
Påverkar vardagen
För Jack Liu, en säljare inom aluminiumindustrin i södra Kina, har deflationen redan påverkat vardagen. Hans inkomst har minskat drastiskt, vilket gör det svårt för honom att betala sitt bolån.
”Regeringen måste ta till konkreta åtgärder för att öka konsumtionen och för att förbättra människors framtidstro”, säger Liu till Bloomberg.
Läs även:
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Kinas chipsatsning kan leda till global priskollaps. Realtid
Är Kinas obligationsmarknad nära att spricka? Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.