Realtid

"I Sverige levde jag mycket för nästa semester"

Carl Broström
Carl Broström bytte regn och rusk mot ett annat liv på andra sidan jorden.
admin
admin
Uppdaterad: 18 nov. 2016Publicerad: 18 nov. 2016

Sverige kunde inte ge honom det han ville ha i livet så en dag gick flyttlasset till Australien. Att han sa upp sig och lämnade hemlandet är något som Carl Broström aldrig har ångrat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbördige Carl Broström reste mycket under uppväxten och tillbringade bland annat ett år på High School i USA.

– Det öppnade mina ögon för möjligheterna utanför Sverige, berättar han.

Efter gymnasiet blev det militärtjänst i Norrland och civilekonomutbildning på Handels. Parallellt med studierna startade han ett IT-bolag.

Karriären inleddes sedan på Boston Consulting Group (BCG) i Stockholm där han jobbade i fem år som konsult. Livet var väldigt trevligt, men kändes samtidigt förutsägbart. Den livsstil han eftersträvade var svår att ha.

– Att cykla iväg i motvind och regn för att spela tennis klockan tio under höstkvällarna började kännas motigt.

Redan från tidig ålder hade han varit sugen på att leva och arbeta utomlands, och han längtade efter en förändring. Efter att ha känt sin flickvän (numera fru) i fyra månader frågade han om inte hon var sugen på att flytta till Australien.

– Vi funderade på ett antal alternativ runt om i världen innan vi beslutade oss för Sydney. När jag gick in till den dåvarande chefen för BCG i Stockholm och bad om att få säga upp mig kändes det som ett stort beslut. Så här i efterhand känns det som ett litet och helt naturligt steg i livet.

– Sydney är unikt på global nivå eftersom du kan bo på stranden, njuta av den fantastiska miljön och samtidigt ha en utmanande karriär. Här har du möjlighet att utöva alla sporter året runt.

ANNONS

– Allt är väldigt lättillgängligt vilket gör att du kan paddla kajak eller surfa innan jobbet. Även om karriären fortfarande är en viktig del så är det många fler delar av vardagen som är härliga.

Vad jobbar du med?

– Jag började arbeta med David Thevenon, min nuvarande kompanjon, när jag kom ner till Sydney 2006. Första åren var jag anställd, sedan hade vi ett vinstdelningskontrakt där vi delade på vinsten under många år. 2013 startade vi managementkonsultbolaget Advancy, som vi äger 50 procent vardera.

– Vi är nu del av ett internationellt nätverk med åtta kontor på fem olika kontinenter. I Australien arbetar vi främst med internationella konsumentvaruföretag och Private Equity bolag kring frågor som tillväxt, lönsamhet och investeringar. Min vardag delar sig mellan affärsutveckling, att driva projekt och att utveckla Advancy.

– I Sverige levde jag mycket för nästa semester. När en semester var slut började jag planera för nästa. I Australien har jag inte alls samma behov av semester då det även efter tio år känns lite som semester hela tiden.

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Sydney?

– Ungefär samma saker som i Sverige: långsiktighet, fokus och hårt arbete. Australien har inte haft en lågkonjunktur på 25 år. Överlag är folk mindre fokuserade på arbete och karriär vilket gör det relativt lätt att lyckas som svensk. Folk pratar nästan aldrig arbete på sociala evenemang.

– Jag spelade beachvolleyboll med tre killar under två år innan vi diskuterade arbete. Det visade sig att en av killarna designade super yachts, en annan hade grundat två börsbolag och den tredje arbetade som manlig strippa! Nätverk är som på alla ställen väldigt viktigt och det är viktigt att snabbt lära känna rätt personer vilket leder till en positiv spiral i arbetslivet.

ANNONS

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och australiensiskt arbetsliv?

– Australien är mer hierarkiskt än Sverige. Under de första åren var det en omställning att vara chef då ens beslut inte ifrågasätts och diskuteras alls på samma sätt som i Sverige. Australien är tyvärr väldigt långt efter Sverige vad gäller jämställdhet. I de flesta mötena jag deltar i är det bara män närvarande. Det är väldigt tråkigt och Australien har en lång väg att att gå inom detta område.

– Men överlag finns det en underliggande positiv kraft i ekonomin vilket gör att det mesta av det jag arbetar med handlar om tillväxt. I Sverige handlade mycket av det jag arbetade med om nedskärningar, vilket är betydligt tråkigare.

Vad är svårast med att göra karriär utomlands?

– Att inte ha ett professionellt nätverk är absolut den största utmaningen. Du får ingenting gratis utan måste ständigt skapa dina egna möjligheter.

Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?

– Helt klart att flytta utomlands och starta mitt eget företag. Det har gett mig och min familj fantastiska möjligheter och en balans i livet.

Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?

ANNONS

– Efter tio år med sommar åtta månader om året och vintrar som ofta är bättre än den svenska sommaren tror jag att det är osannolikt. Familjen trivs fantastiskt bra och möjligheterna för oss alla är betydligt större i Australien, säger Carl Broström.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]