Realtid

Hur står sig Ikea-sfärens serieförvärvare mot börsens konkurrenter?

hur
Den 27 mars är det dags för Asker Healthcare att ringa i börsklockan. (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 19 mars 2025Publicerad: 19 mars 2025

Medicintechjätten Asker Healthcare kommer att bli en av de största börsnoteringarna på flera år. Frågan är om investerare ser samma potential som i börsens mest framgångsrika förvärvsmaskiner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Serieförvärvaren Asker Healthcare förbereder sin börsnotering på Stockholmsbörsen den 27 mars med en teckningskurs fastställd till 70 kronor per aktie.

Detta ger bolaget ett börsvärde på cirka 26,8 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

Missa inte: Klarnas riskabla börsdebut: ”Våghalsigt, minst sagt”. Realtid

Erbjudandet omfattar upp till 8,8 miljarder kronor, med möjlighet att utökas till 10,2 miljarder om övertilldelningen nyttjas fullt ut.

45 dotterbolag

Asker, som har sitt ursprung i flera medicintechbolag som gick ihop 2006, omsatte förra året 15 miljarder kronor med en rörelsemarginal (Ebita) på cirka 9 procent, skriver Affärsvärlden.

Genom sin decentraliserade struktur har bolaget expanderat kraftigt de senaste åren och består i dag av 45 dotterbolag med över 4 000 anställda i 17 länder.

”Vi är glada över att ta nästa steg och att välkomna nya investerare till Asker på vår resa mot att bli den ledande leverantören av medicintekniska produkter och tjänster i Europa”, säger bolagets vd Johan Falk i ett pressmeddelande.

ANNONS

Börsens nyaste vd: Så ska han få succéerna att växa

”Asmodee och brädspelsbranschen är en väldigt stabil verksamhet”, säger vd Thomas Koegler.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024
Spela klippet
Fastigheter

Fortfarande mest populära bostadstypen bland svenskarna

27 nov. 2024

Som Röko

Alker Healthcares största ägare är Nalka Invest, som äger 65,7 procent av aktierna innan börsnoteringen. Nalka ägs i sin tur av Interogo Holding, en stiftelseägd investeringsgrupp baserad i Schweiz med koppling till Ikea-arvingarna Kamprad.

Efter noteringen kommer Nalka att minska sitt ägande till 44,7 procent, eller 40,2 procent om övertilldelningen nyttjas fullt ut.

Läs även: Tackade nej till olja, tobak och vapen – nu rusar fonden. E55

Noteringen blir tillsammans med Röko, som nyligen börsnoterades till ett värde av cirka 30 miljarder kronor, de största börsnoteringarna på flera år, skriver Affärsvärlden.

Av de största noteringarna på Stockholmsbörsen sedan 2021 är det endast Volvo Cars (157 miljarder) och Storskogen (62,4 miljarder) som haft högre börsvärde.

Fonderna flyr Rökos notering: ”Vet inte hur de tänker”

”Har man inte råd med det ska man ha pengarna på bankkontot.”

ANNONS

”Motiverar lägre värde”

Privata Affärer har jämfört Askers värdering med andra serieförvärvare och noterar att aktien säljs ut till en värdering på 1,8 gånger omsättningen och 19,5 gånger rörelsevinsten (EV/Ebita) på pro forma-basis.

Detta är lägre än ”finrummet” av serieförvärvare som Addtech (börskurs Addtech), Indutrade (börskurs Indutrade), Lifco (börskurs Lifco) och Lagercrantz (börskurs Lagercrantz Group), som handlas till motsvarande multiplar på 25-30 gånger.

Missa inte: Lista: Hetaste bolagen som siktar på börsen 2025. Dagens PS

”En väsentlig skillnad finns dock i marginalerna (ebita) som för ovan grupp ligger på tvåsiffriga tal, mellan 14,4 och 22,5 procent. Askers ensiffriga marginal på 9,1 procent motiverar ett lägre värde”, skriver Privata Affärer.

Fragmenterad marknad

Även om värderingen inte är låg, har Asker en stark position inom sin nisch.

Bolaget har en imponerande förvärvslista med 51 förvärv sedan 2019, där 12 genomfördes under 2024, enligt Affärsvärlden.

ANNONS

Den europeiska marknaden för medicinteknik är mycket fragmenterad med cirka 37 000 företag, vilket ger Asker goda möjligheter till fortsatt expansion.

USA-notering ger inte alltid högre värdering

Klarna är bara ett av flera europeiska företag som har valt USA framför Europa. Men det är inte säkert att det innebär högre värderingar.

Begränsad nedsida

Privata Affärer bedömer att nedsidan på aktien den första handelsdagen är begränsad.

Särskilt med tanke på att 65 procent av erbjudandet är säkrat genom teckningsåtaganden från bland annat Alecta, SEB Asset Management och Capital Group, skriver Affärsvärlden.

”Vi ser ett scenario ungefär som vid Rökos notering som mest troligt. Den aktien handlades mellan 1 och 7,5 procent upp under första handelsdagen”, skriver Privata Affärer.

Läs även: Swedbank satsar på småbolag och fastigheter – tror inte på USA. E55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS