Realtid

"Finansiella aktörer måste bygga partnerskap med fintechbolag"

AI, inte minst makininlärning och kvantdatorer har stor potential att förändra finansbranschen. Tillämpningar är allt från att upptäcka penningtvätt till portföljhantering, säger Marc Carrel-Billiard på Accenture.
AI, inte minst makininlärning och kvantdatorer har stor potential att förändra finansbranschen. Tillämpningar är allt från att upptäcka penningtvätt till portföljhantering, säger Marc Carrel-Billiard på Accenture.
admin
admin
Uppdaterad: 10 apr. 2019Publicerad: 10 apr. 2019

Algoritmer styr i allt högre grad finansbranschens affärer. –När det gäller finansiella organisationer är det viktigt att de breddar sitt ekosystem, säger Marc Carrel-Billiard, expert på framtidsteknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av världens främsta experter på framtidsteknik var i Stockholm nyligen. Realtid tog ett snack om vad finansbranschen måste göra för att överleva.

– För många år sedan hade vi flygplan som flögs av piloter, säger Marc Carrel-Billiard, fransman och chef för det globala IT-tjänsteföretaget Accentures forsknings- och utvecklingsenhet.

Det är inte så kryptiskt som det kan låta. Det är autopiloter som flyger dagens flygplan. Piloterna bara övervakar och ser till så att inget går fel.

– Dagens piloter har fler och andra uppgifter än gårdagens. Vi kommer att se samma utveckling i alla branscher.

Det låter som att många jobb och arbetsuppgifter kommer att försvinna?

– Innovation måste ske ansvarsfullt. Vi ser mycket allvarligt på det. Bara inom Accenture riskerar vi att ta bort 10 000 personers arbetsuppgifter med automationsteknik. Samtidigt tillkommer nya uppgifter. Det är viktigt för oss att folk inte förlorar sina jobb, säger Marc Carrel-Billiard.

Den trend som kommer att påverka mest på tre-fem års sikt är enligt Accenture ”post-digital”. De flesta organisationer har redan kommit en bra bit i sin digitala transformation. Nu handlar det om vad de gör av den.

– När det gäller finansiella organisationer är det viktigt att de breddar sitt ekosystem. De behöver bygga upp partnerskap med fintechbolag, säger Marc Carrel-Billiard

ANNONS

Hur ska finansbolagen styra rätt? Och undvika fallgroparna, penningtvätt, till exempel?

– I morse diskuterade jag en ny plattform som vårt labb utvecklar. Den körs i molnet och kallas Financial Crime Analytics Utility. Den utnyttjar maskininlärning för att – nästan – i realtid lista ut och förutspå skumma aktiviteter. Vi samarbetar ihop med några mellanstora amerikanska banker i projektet.

Det är närmare bestämt banker inom sammanslutningen Mid-Sized Bank Coalition of America (MBCA). 

Maskininlärning, machine learning, är en av de vanligaste teknikerna som ingår i paraplyet AI, artificiell intelligens. Plattformen utnyttjar dessutom RPA, robotic process automation. Det är en sorts mjukvarurobotar som automatiserar affärsprocesser.

Andra tekniker som enligt Marc Carrel-Billiard har stor potential för att stoppa penningtvätt och andra typer av kriminella finansaktiviteter är kvantdatorer och vad han kallar next-generation infrastructure.

– Det är väldigt intressanta tekniker som vi jobbar mycket med. De har stor potential också för portföljhantering.

Kvantdatorer – alltså datorer som bygger på kvantmekaniska tillstånd snarare än digitala – är det inte teknik för en fjärran framtid?

– Nej, tekniken är inte så långt borta. Titta på D-Wave, De bygger nästa generations kvantdatorer. De kan idag lösa komplexa problem som en stordator inte skulle klara. Man har kommit särskilt långt inom life science-tillämpningar.

ANNONS

”Next-generation infrastructure” är en stor och viktig trend de kommande åren enligt Accenture. Men vad är det för något?

– Dagens hårdvara, processorkort med mera, är generiskt byggda. I framtiden kommer man att utnyttja specifik hårdvara för att väsentligt snabba upp vissa processer. I förarhytten i en autonom bil finns till exempel sensorer som ser vad du gör och förutspår vad du kommer att göra. Alla behöver gå via sina specifika processorenheter, annars tar det för lång tid.

Behöver bankchefen bry sig om specifik hårdvara för specifika algoritmer?

– Banken ska inte bygga nya chip. Men bankchefen behöver ett labb eller en innovationsorganisation som arbetar ihop med de stora leverantörerna kring nästa generations hårdvara, företag som Intel, AMD, Microsoft, Fujitsu och så vidare.

Det låter kanske som att en ny yrkeskategori är under uppsegling, hårdvaruoptimerare. Arbetet sker idag manuellt, men på sikt kommer AI att optimera rätt algoritm för rätt hårdvara.

Ytterligare en teknik som Accenture lyfter fram är blockkedjor/distribuerade liggare – Accenture kallar området Distributed Ledger Technology (DLT). Typexemplet på en tillämpning är den virtuella valutan bitcoin. Tekniken har i många år nu förutspåtts få stor betydelse, men hittills har vi inte sett några stora genombrott.

– Vi kommer snart att se lösningar i stor skala. Anledningen till att det tar tid är regleringar och svårigheten att få olika parter att samarbeta, inte minst inom finansbranschen. Jag ser stora framsteg för blockkedjetekniken inom supply chain (ungefär logistik), inte minst när jag tittar på vad DHL gör, säger Marc Carrel-Billiard.

– Apotekshandeln är ett annat område. Mer än 30 procent av de mediciner som säljs online är falska mediciner. Vi behöver förstå hur vi spårar medicinerna. Vi har en blockkedjepilot på det området, mer än en pilot, faktiskt.

ANNONS

Ibland hör man att Sverige och Norden är en ledande fintechhubb. Men Accenture har labb över hela världen och innovation sker på massor av platser.

– Vi har precis öppnat ett nytt labb i Shenzhen i Kina. Där finns mer fintech än i Silicon Valley. När det gäller cybersäkerhet ligger Tel Aviv och Israel väldigt långt framme. Hubbar för fintech finns på flera ställen i Europa, inte minst i Frankrike, avslutar Marc Carrel-Billiard på sin snabba engelska med tydlig fransk brytning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

AI-chefen: "Fastighetsbranschen måste lämna pdf:er bakom sig"

Trots AI-teknikens potential har den svenska fastighetsbranschen ännu inte riktigt tagit klivet: ”Finns helt andra incitament nu.” AI väntas revolutionera fastighetsbranschen, men i Sverige har tekniken ännu inte riktigt tagit fart. Bristande digital mognad och manuella processer är stora hinder, menar AI-Bobs vd Elin Mårtensson. Missa inte: Byggsektorn kom av sig – sämsta kvartalet sedan […]