Norska DNB rankas högst i hela världen för jämställdhet. Kinnevik, det högst rankade svenska bolag, landar på plats 61.
DNB världsbäst på jämställdhet – endast fyra svenska bolag i topp-100
Mest läst i kategorin
Av de 3 702 företag som Equileap har granskat klarar endast tio jämställdhet på samtliga nivåer, det vill säga i styrelsen, koncernledningen, i chefsledet samt bland medarbetare. Norska banken DNB toppar 2021-utgåvan av Equileaps globala rapport om jämställdhet på arbetsplatsen med ett betyg på 74 procent. På andraplatsen finns australiensiska Mirvac, följd av WPP (Storbritannien), L’Oreal (Frankrike) och General Motors (USA).
Lågt betyg för finanssektorn som helhet
Närmare var fjärde bolag i topp-100 tillhör finanssektorn, med DNB som högst rankat. Men betyget för sektorn i sin helhet dras ner till 35 procent på grund av att det finns jämförelsevis få kvinnor i styrelserna, ledningen eller i chefsledet. Med i snitt 50 procent av kvinnliga medarbetare så finns endast 26 procent på styrelsenivå, 18 på koncernledningsnivå och 18 procent i chefsledet.
JP Morgan Chase och Wells Fargo finns bland de 14 företag som Equileap flaggat på grund av pågående fall av sexuella trakasserier eller diskriminering. Hela 12 av dessa 14 befinner sig i USA.
Få svenska bolag i topp-100
Bland världens 100 högst rankade bolag med ett börsvärde om över 2 miljarder dollar finns endast fyra svenska bolag: Kinnevik på plats (61), Essity (79), Castellum (93) och Sweco (94). Lite längre ner på listan finns även Tele2 (125), Billerud Korsnäs (149), Nordic Entertainment Group (169), Wallenstam (170), Wihlborgs (171) och Volvo (192). Kinnevik bedöms ha uppnått jämställdhet på tre av fyra nivåer: i styrelsen, koncernledningen och bland medarbetare. Det som också får Kinnevik att sticka ut, enligt rapporten, är bolagets könsneutrala föräldraledighet om 39 veckor till 100 procent av lönen.
Svenska företag rankas som världens tredje mest jämställda företag med ett betyg om 47 procent, efter Frankrike på förstaplatsen (51) och Spanien på andraplatsen (49). Sverige har även världens tredje högsta andel kvinnor i styrelser, på 37 procent, efter Frankrike (44) och Italien (38). Genomsnittet globalt uppgår till 25 procent.
Svenska företag har höjt det samlade jämställdhetsbetyget i år till 47 procent, från 41 procent 2019 och 36 procent 2018. De har gjort framsteg vad gäller transparens men mycket finns kvar att göra. Castellum och Modern Times Group utmärker sig här som de enda två svenska företag som publicerar statistik om löneskillnader på alla lönenivåer. Endast 9 procent av svenska företag publicerar den typen av statistik, mot 82 procent i Spanien, 78 procent i Storbritannien och 55 procent i Italien. Det är också en lägre andel jämfört med globalt då nivå ligger på 15 procent.
Vidare så publicerar endast fyra av tio svenska företag sin policy för sexuella trakasserier, vilket är färre jämfört med globalt (5).
På topp-100 finns även följande nordiska bolag: Yara International (Norge, 16), Adevinta (Norge, 48) och Entra (Norge, 77).
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.