Realtid

“Det är fonderna själva som fattat beslutet”

Olof Ehrs
Uppdaterad: 20 mars 2020Publicerad: 20 mars 2020

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn, kommenterar kring utvecklingen att Lannebo, Spiltan och SEB stoppar uttag i fonder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenska kronan tappar – till och med mot Ukrainas valuta

29 nov. 2024

Idag stod det klart att Spiltan, Lannebo och SEB stänger uttagen i flera fonder. Det var Dagens Industri först att rapportera om.

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn på Finansinspektionen, menar att åtgärderna är en respons på det extraordinära läget på finansmarknaden.

– Det är fonderna själva som fattat detta beslut med bakgrunden att de som fondbolag har en skyldighet att ta tillvara fondandelsägarnas intressen. Uttag i fonder stoppas om det saknas likviditet i de underliggande tillgångarna eller om värderingen i de underliggande tillgångarna inte är tillförlitlig, säger Per Nordkvist.

 

Han menar att fondbolagen enbart gör vad de enligt lag är skyldiga till. Finansinspektionen för en nära dialog med alla fondbolag som verkar på den svenska marknaden.

Per Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn FI. Foto: FinansinspektionenPer Nordkvist, avdelningschef för uppförandetillsyn FI. Foto: Finansinspektionen

– I tider som dessa är det fondbolagens skyldighet att senarelägga uttag för att ta tillvara alla fondandelsägarnas intressen. Vi utvärderar situationen löpande och fondbolagen har starka incitament till att återgå som vanligt.

– Det underliggande argumentet är att du som säljare eller som fortsatt ägare ska kunna sälja dina fondandelar till ett rättvisande värde. Det finns ingen fördel för dig att göra ett uttag om du får en för låg NAV-kurs (Net Asset Value), säger Per Nordkvist.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Ehrs
Olof Ehrs
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]