Med stark kritik mot branschens normer vill Citroneer ta strid för en ny typ av kapitalförvaltning. ”Systemet är ruttet”, säger investeringschefen Erik Nordenskjöld.
Citroneer utmanar förvaltningsbranschen: "Förtäckt försäljning"


Nystartade förvaltningsbolaget Citroneer siktar på att reformera kapitalförvaltningsbranschen i grunden.
Med sin egenutvecklade teknik och ett uttalat fokus på oberoende rådgivning utmanar företaget etablerade aktörer – som enligt investeringsansvarige Erik Nordenskjöld främst ägnar sig åt försäljning snarare än verklig rådgivning.
Missa inte: ”Google-dödaren” tar in mer pengar: ”Krävs kapital”. Realtid
Citroneer, som startade sin verksamhet 2019, har vuxit stadigt och förvaltar i dag omkring två miljarder kronor. Företaget erbjuder både kapital- och förmögenhetsförvaltning samt investeringsrådgivning, och ser oberoendet som sin främsta konkurrensfördel.
”Vi har startat det här företaget för att vi tycker att marknaden behöver förändras. Det är mycket som förkläs som rådgivning, när det egentligen är försäljning”, Nordenskjöld till FinansWatch.
Så lyckas du med ditt fondsparande – expertens tre enkla steg
Enkla metoder kan göra stor skillnad när det gäller fondsparande.
Ville se verklig förändring
Både han och flera andra i ledningen har tidigare haft framträdande roller inom Nordea (börskurs Nordea).
Erfarenheterna från storbanken fick dem att inse att verklig förändring kräver ett nytt bolag, berättar Nordenskjöld.

”Vi satt på Nordea och försökte få till den här förändringen, att få rådgivningen att ta större plats, men det är väldigt svårt. Då får man antingen acceptera det eller göra något annorlunda, säger han.
Citroneer uppfyller Finansinspektionens krav för att klassas som oberoende rådgivare – en kategori som enligt Nordenskjöld fortfarande är sällsynt i branschen.
Han menar att det finns ett grundläggande missförstånd kring vad oberoende rådgivning innebär.
Läs även: Så överlever ditt sparande kalabaliken i världen. Realtid
Senaste nytt
Riktar kritik
”Den oberoende rådgivaren får betalt av dig, den icke oberoende får betalt av någon annan. Det är något som inte lyfts fram alls i diskussionen kring rådgivning”, säger Nordenskjöld.
Han riktar också kritik mot investmentbanken ABG Sundal Collier, som gärna framhåller sin oberoende ställning eftersom den inte äger något fondbolag. Men enligt Nordenskjöld är det en sanning med modifikation.

Svenskarna har ingen koll på vad de betalar i avgift för sparandet
Det kan stå dem dyrt.
”De har inte sina egna fonder, men de har ju en investmentbank som ska sälja nyemissioner till kunderna. Det är knappast så att man avråder från att köpa en nyemission som man själv arrangerar”, säger han.
Nordenskjöld menar att allmänhetens kunskap om systemets uppbyggnad är låg, men att många ändå intuitivt förstår att något är fel.
Läs även: ”Man förvaltar inte bara kapital – utan ett förtroende”. Dagens PS

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.