Realtid

Carmignacs vd: "Minskade stimulanser bakom börsras"

Fler börsnedgångar är att vänta globalt, tror Carmignacs vd. Foto: Pressbild
admin
admin
Uppdaterad: 22 feb. 2018Publicerad: 22 feb. 2018

De kraftiga börsfallen i februari orsakades av stigande räntor – och är en långsiktig kursändring. Det skriver Didier Saint Georges, vd på franska fondförvaltaren Carmignac, i en makroanalys. "Markerar återgång till rationellt beteende."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Svenska kronan tappar – till och med mot Ukrainas valuta

29 nov. 2024

Franska fondförvaltaren Carmignacs vd Didier Saint Georges har analyserat de upprepade börsrasen i början av februari.

”Många förundrades av det kraftiga fall som skakade börserna och (…) vi tror (…) att den senaste marknadskorrigeringen faktiskt markerar början på en återgång till rationellt beteende, hur obehagligt det än kan vara för investerare”, skriver vd:n Didier Saint Georges i analysen som Realtid.se tagit del av.

Han härleder de plötsliga börsnedgångarna till finanskrisen 2008 som ledde till att centralbanker världen över ”pumpade in pengar” för att få fart på ekonomin igen.

”De sjunkande räntorna drev investerare till att söka högre avkastning på andra håll, nämligen i företagsobligations- och aktiemarknaderna. Det hela innebar en historisk rusning för obligations- och aktiemarknaden. Från 2013 till 2017 ökade Eurostoxx 600 till exempel mer än 40 procent. Att den ekonomiska tillväxten var svag spelade ingen roll för aktiemarknaden (…) så länge penningpolitiken inte hade tillräcklig inverkan på realekonomin, kunde de vara säkra på att centralbankerna skulle fortsätta med sina åtgärder, och att värderingarna skulle fortsätta öka”, skriver han.

Detta blev en framgångsrik strategi med ökad tillväxt och stigande inflation i världen. Men nu börjar centralbanker minska sina stimulanser, enligt Didier Saint Georges. Räntorna stiger igen mot mer ”normala” nivåer, vilket också återspeglas i aktiemarknaden. 

”Vi kommer att ta ’motorvägen’ för att komma bort från de senaste årens långa period av monetär stimulans. Alla de ledande centralbankerna är redo att skala ned eller till och med överge sin tidigare politik. Det är säkert goda nyheter för ekonomin. Men för investerare innebär det att det dags inse att de tillväxtdrivkrafter som de har vant sig vid snart kommer gå i motsatt riktning”, konstaterar Didier Saint Georges. 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]