Den nya budgeten som är på väg genom den amerikanska beslutsprocessen får hård kritik från alla håll och kanter. I värsta fall kan den utlösa en skuldkris av enorma proportioner menar kritikerna.
Alla varnar: USA:s budget är en katastrof


Den nya budgeten som går under namnet ”One Big Beautiful Bill Act” har redan passerat kongressen och är på väg mot senaten där den också förväntas godkännas.
Men kritiken är inte nådig mot budgeten som sågas av både finansmän, myndigheter och forna allierade.
Läs även: Finansministerns känga: ”Dimon har aldrig haft rätt”. Realtid
Enligt kända hedgefondprofilen Ray Dalio står USA nu inför en skuldkris.
Totalt väntas budgeten lägga till 3000 miljarder dollar till den redan höga statsskulden till 2034 och enligt Dalio kan den utlösa en ekonomisk ”hjärtattack”, skriver Dagens Industri.
Kritiken haglar
Enligt honom måste USA få ner budgetunderskottet till högst tre procent av BNP, istället för nuvarande 6 procent.
Även Peter Orszag på investmentbanken Lazard varnar för en skuldkris där ”vargen är närmare dörren”än tidigare, skriver Marketwatch.

Harvardprofessorn Kenneth Rogoff har också varnat för en kris främst kopplad till den svaga dollarn – och hur den gör det svårare för USA att betala av sina lån.
Även JP Morgans Jamie Dimon har förhållit sig kritisk till den bedrivna finanspolitiken.
Senaste nytt
Musk: ”Vidrig styggelse”
Även internt riktas det kritik mot budgetförslaget. Den oberoende myndigheten The Congressional Budget Office, vars uppgift är att granska budgeten, varnar för att statsskulden kommer att ”explodera” de kommande åren, skriver Financial Times.
Samtidigt säger myndigheten att 10,9 miljoner amerikaner kommer att bli av med sin sjukförsäkring i den nya budgeten, rapporter The Independent.

Finanstoppens ångest: Hela systemet kan rasa
Vd:ar ser lågkonjunktur runt hörnet. Men hedgefondveteranen Ray Dalio fruktar något mycket värre – en systemchock. Det mullrar i näringslivets toppskikt.
Men även tidigare vänner vänder sig mot den nya budgeten. Elon Musk som stått administrationen nära gick hårt åt den på sitt X där han skrev att:
”Denna massiva, upprörande, fläskfyllda kongressutgiftsförslag är en vidrig styggelse. Skäms över de som röstade för det: ni vet att ni gjorde fel. Ni vet det.”
Trump: Skuldtaket ska bort
Trump verkar dock inte ta åt sig av kritiken och går i motsatt riktning. Enligt honom bör skuldtaket tas bort helt, skriver The Telegraph.
Enligt presidenten är det viktigt att skuldtaket ryker just för att undvika en ekonomisk katastrof.
Läs även: Skuldberget bara växer – då vill Trump gasa. Realtid
Det amerikanska skuldtaket har dock varit något av chimär då varje gång det sett ut som om man skulle slå i det har kongressen röstat för att höja det. Så har skett mer än 100 gånger sedan skuldtaket infördes för över hundra år sedan.
Det nuvarande skuldtaket ligger nu på 36,1 biljoner dollar.

Musk-nätverk låg bakom beslut att spionera på amerikaner
Enligt uppgifter ska Elon Musks Doge ligga bakom beslutet.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.