Finans Nyhet

Böös för in den sibiriska vintern

Publicerad

Nystartade Tundra Fonder drar igång en Rysslandsfond samt första fonden med inriktning mot Pakistan.

Realtid.se

Bolaget har fått tillstånd från Finansinspektionen för fyra fonder. De två första – Rysslandsfonden och Pakistanfonden drar igång sin handel i oktober. Bakom satsningen står Anders Böös och Per Axman.

Den fd generaldirektören Finansinspektionen och tillika finanschef i AIK blir oberoende ledamot.

Det blir även Pontus Kågerman, delägare i Glimstedts advokatbyrå och specialiserad på börs- och marknadsrätt.

Annons

Mattias Martinsson och Johan Elmquist är huvudansvariga förvaltare och har mer än 30 års erfarenhet av investeringar i tillväxtmarknaden. Den förstnämnda har bland annat varit med och introducerat ryska aktier till den svenska allmänheten under 1990-talet, medan Johan Elmquist flyttade till Moskva för att starta Alfred Bergs kontor där 1995.

Han lanserade även Alfred Bergs Rysslandsfonder 1997.

Johan Elmqvist har förvaltat Swedbank Roburs fyra Rysslandsfonder allra senast:

Annons

– Det är självklart för Tundra Fonder att inrikta sig på tillväxtmarknader. De är mindre välanalyserade än utvecklade marknader och fler än åtta av tio av jordens invånare bor i tillväxtmarknader, säger Johan Elmqvist i en kommentar.

Men man satsar alltså inte bara på Ryssland, utan även Pakistan:

– Vi ser en liknande långsiktig potential i Pakistan idag som Ryssland uppvisade under mitten av 90-talet, säger Mattias Martinsson i en kommentar.

Annons

Tundra Fonder har som målsättning att finnas på alla ledande fondplattformar redan från start. Minsta investering är 6.000 kronor.

Annons