FinansNyhet

Bekräftat: Bonnesen tar över Swedbank

Birgitte Bonnesen höll sitt första anförande som permanent vd på fredagen. Foto: SkärmdumpBirgitte Bonnesen höll sitt första anförande som permanent vd på fredagen. Foto: Skärmdump
Birgitte Bonnesen höll sitt första anförande som permanent vd på fredagen under en presskonferens på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg norr om Stockholm. Foto: Skärmdump
Publicerad

Storbanken bekräftar ryktena. Den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen tar över permanent efter Michael Wolf. Hon får ingen rätt till rörlig ersättning. "Det har varit en jobbig tid för banken", säger Bonnesen som samtidigt uppmanar medarbetarna att vara stolta över Swedbank.

David Gustavsson

På en presskonferens på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg norr om Stockholm på fredagen kommenterade Birgitte Bonnesen, i sitt första anförande som permanent vd, turbulensen i banken senaste tiden.

– Jag tar över som vd efter en tid som har varit jobbig för många i banken och jag vet att de som har fått uthärda mest är de som möter våra kunder varje dag. Men nästan alla i banken har fått svara på frågor om vad det är som händer på banken och om det är något fel på kulturen, sa hon och fortsatte:

– Jag vill som kollega säga att jag förstår och känner den här frustrationen som varit och tillsammans med koncernledning ska jag nu arbeta för att vi får lugn och arbetsro för att ta oss vidare på en spännande resa.

Annons

Samtidigt uppmanade hon medarbetarna att sträcka på sig.

– Jag arbetar för att alla i banken ska förstå hur mycket vi har att vara stolta över. Samtidgt ska vi nu fokusera ännu mer på våra kunder och affärer, sa hon och fortsatte:

– Till kunderna vill jag säga att våra affärer är stabila. Ni kan lita på oss. Vi kommer att fokusera mer än någonsin på våra kunder och på vår affär. Och till aktieägarna vill jag säga att våra finansiella mål ligger fast.

Annons

Bonessen betonade också att hon ska jobba hårt för att återupprätta förtroendet för banken.

– Jag kommer att göra allt för att visa att vi är den bank vi vill vara. Banken för hushållen, för företagarna och för deras företag. Swedbank är en modern bank med starka rötter i Estland, Lettland, Litauen och Sverige. Vi är nästan 8 miljoner privatkunder och 600.000 företagskunder.

– Det är ett förtroende för många och vi ska se till att förtjäna det förtroendet varje dag. Vi ska möta våra kunder där och när de vill och ska leva efter våra värderingar. Vi ska vara enkla, öppna och omtänksamma. Det är denna kultur som skapar långsiktiga värden för våra kunder för de samhällen vi verkar i och för våra många aktieägare.

Annons

Hon passade också på att skryta en del om Swedbank.

– Vi är i dag en av de mest lönsamma och bäst kapitaliserade bankerna i Europa. Jag tror att var och en i banken måste ta ansvar för sina uppgifter men också att om vi samarbetar så når vi våra mål. Oavsett var vi arbetar gäller samma förutsättningar: eget ansvar, kombinerat med lagarbete. Banken är mycket starkare än oss individer.

Bonnesen har sedan finanschefen Göran Bronners avhopp varit förhandstippad att ta över vd-posten permanent. Bland annat av Realtid.se.

– Det är nästan 30 år sedan jag började jobba på den här banken och jag bär bankens värderingar i magen och det vi står för. Och alla de som känner mig väl, vet att jag brinner för den vision vi har i banken, helt enkelt att vi möjliggör för männsiskor, företag och samhällen att växa.

Det nya jobbet innebär att Bonnesen får påökt i lönekuveret. Totalt får hon 13 miljoner kronor. Någon rätt till rörlig ersättning får hon dock inte.

Nytillträdde styrelseordförande Lars Idermark beskrev Bonnesen som en modern ledare med både bredd och djup och som "bär banken inom sig".

– Styrelsen har bedömt ett flertal externa och interna kandidater och enig styrelse beslutade i går att utse Birgitte Bonnesen som vd och koncernchef för Swedbank. Det som varit viktigt för vårt belsut är att Birgitte haft många tunga befattningar inom Swedbanks alla affärsområden [såsom] stora företag och institutioner, den svenska bankverksamheten och den baltiska bankverksamheten och du har därtill jobbat med interrevision.

Han utmålade även Bonnesen som en "modern ledare" med både "djup och bredd inom många centrala områden".

– Det kan handla om prioritera affärsprocesser, att styra och utvärdera stora IT-projekt, värdera frågor utifrån risk och väsentlighet. Birgitte förmår även att hålla högt tempo och att entusiasmera sina medarbetare. Sist men inte minst kan hon organisationen och bär den inom sig.

– Birgitte är en banker i grunden, hon kan bankens alla delar och kommer att ta ett helhetsansvar för kund- och medarbetarfrågor, lönsamhet och kostnadskontroll. Kort sagt att vara en vd.

Idermark tillade att Swedbanks generella mål och finansiella strategi ligger fast.

– Vi ska fortsätta vara en tillgänglig fullservice-bank med låg risk såväl privat- som företagskunder på våra fyra hemmamarknader.

Han framhöll också att de finansiella målen kvarstår.

– [Det innebär] bland annat att ha en marknadsledande kostnadseffektivitet, ett ökat kundvärde  och en avkastning på kapital på 15 procent. Stabil lönsamhet och hög kostnadseffektivitet och låg risk skapar förutsättningar för att tillgodose kundernas behov av konkurrenskraftiga banktjänster. Men vi behöver också bli bättre på kund och medarbetarvärden.

Annons