Annons Annons

Bedrägeriet som får företag att betala miljonbelopp

Falska fakturor fortfarande den vanligaste bluffen som svenska företag utsätts för. Samtidigt får en annan sorts bedrägeri företagare att betala ut miljonbelopp.

Uppdaterad 2016-07-05
Publicerad 2016-06-28

Trots att bluffakturorna minskat är det fortfarande en trist del av vardagen för landets entreprenörer: 61 procent har drabbats under de senaste tre åren, enligt en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv.

Just så här års, när vi går mot semestertider och vikarier kliver in på många av landets företag, passar många bedragare på att försöka lura till sig pengar på olika sätt. Något som seglat upp i bedrägeritoppen i år, och som bland andra Internetstiftelsen gått ut och varnat för tidigare i år, är vd-bedrägerier – falska mejl till företags ekonomichefer eller personal på ekonomiavdelningen. I USA har företag lurats på miljardbelopp, för svenska företag handlar det om flera miljoner.

– Vi får in en hel del klagomål på vd-bedrägerier, det är det stora just nu. De spelar på folks rädslor för att ringa och störa vd eller ägare på semestern. Och det är mycket pengar som gått iväg, mångmiljonbelopp, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

Man tycker att ingen ska gå på det, men det görs på ett avancerat sätt, ofta i flera steg, berättar Per Geijer.

– Medarbetare blir uppringda och förmanas att vänta på bekräftelse-mejl från vd, innan de gör en utbetalning. De får sedan ett mejl från en adress som är snarlik vd:ns, eller i vissa fall ekonomichefens.

Det bästa sättet att undvika att drabbas är att styra upp betalningsrutiner extremt tydligt i företaget, innan du går på semester.

– Se till att alla medarbetare vet vad som gäller, och att inga undantag görs. Inga andra betalningar eller tillvägagångssätt än det ni slagit fast.

Vid sidan av vd-mejlen är även ransomware en typ av bedrägeri som blivit vanligare. Det handlar kort sagt om utpressning. Du lockas att klicka på en länk, varpå din dator infekteras med ett virus som låser den. Mot en viss summa, några tusenlappar, ofta på en nivå så att folk inte orkar polisanmäla utan bara vill lösa problemet, öppnar bedragarna datorn igen.

– Vi hör mycket om det, det har ökat. En grundläggande regel är att vara så back-up:ad att du kan strunta helt i inlåsningen. Det viktiga är att aldrig betala de kriminella utpressarna.

Vill du ta del av mer innehåll från SEB?

Anmäl dig till våra nyhetsbrev och följ våra experter och rådgivare på vår nya nyhetssajt för företagare Make it.


SEB

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in