Morgonsvepet

Banktoppar utfrågade av FI om penningtvätt

Banktoppar utfrågade av FI om penningtvätt, EQT:s värdering: mellan 5 och 8 miljarder euro, Pensionsmyndigheten hotar att stämma Falcon Funds bank och Vd-kandidat lämnar Goldman Sachs. Detta är några av rubrikerna i onsdagens morgonsvep.

Publicerad 2019-09-04

Banktoppar utfrågade av FI om penningtvätt
Finansinspektionen har under en period av sex veckor, från den 23 april till den 7 juni, genomfört en lång rad platsbesök på Swedbank, enligt hemliga handlingar som SvD Näringsliv tagit del av. Även SEB fick besök av FI mellantiden 13 maj och den 20 juni. Enligt dokumenten ska FI även ha genomfört 18 utfrågningar av toppdirektörer i både Swedbank och SEB.
På Swedbank genomfördes tio intervjuer med representanter från bankens ledning, styrelse och kontrollfunktioner den 13,18 och 25 juni i Finansinspektionens lokaler.
I SEB var det åtta direktörer och styrelseledamöter som rågades ut.
I början av nästa år ska FI redogöra för resultat av undersökningen och då berätta om det blir några sanktioner och straff mot de två bankerna.

EQT:s värdering: mellan 5 och 8 miljarder euro
EQT.s bankkonsortium om tio investmentbanker med JP Morgan och SEB i förarsätet ska nu sätta priset inför noteringen. Enligt uppgifter till DI ligger värderingen bland de nio bankerna på mellan 5 och 8 miljarder euro, eller mellan 18 och 28 gånger det justerade rörelseresultatet på 280 miljoner euro i årstakt som EQT rapporterade att de haft hittills i år.

Pensionsmyndigheten hotar att stämma Falcon Funds bank
Pensionsmyndigheten överväger att stämma Bank of Valetta efter att förhandlingarna om skadestånd för Falcon Funds-härvan misslyckats, skriver DI. Myndigheten kräver 1 miljard kronor och anklagar banken för ett ”riktigt fult förhandlingsspel” och förhalning.

Professor dömer ut kritiken mot bankskatt
Mats Persson, professor i nationalekonomi, avfärdar den kritik som förts fram om regeringens nya bankskatt. Han försvarar bankskatten och påpekar bland annat att alla sektorer i svensk ekonomi är belastade med moms förutom banksektorn som därmed är skattemässigt gynnad.

Vd-kandidat lämnar Goldman Sachs
Marty Chavez, chef för Goldman Sachs värdepappers-enhet och tidigare påtänkt som kandidat till vd-posten, lämnar storbanken. Detta meddelade vd David Solomon bankens medarbetare under tisdagen, enligt Financial Times. 
Marty Chavez har spenderat 19 år på Goldman Sachs bland annat som finanschef, en roll han fick så sent som 2017 av Lloyd Blankfein. Efter 18 månader fick han lämna posten när nuvarande vd genomförde en omorganisation i banken.
Han kommer att ersättas av London-baserade Marc Nachman som nyligen var chef för Goldman Sachs globala investment banking-enhet. Marc Nachman flyttar därmed till New York. Han kommer inte ersättas, vilket betyder att Investment banking-enheten endast betsår av två chefer, Gregg Lamkau och Dan Dess.

Boris Johnson överkörd av parlamentet i brexitfrågan
Det brittiska parlamentet har röstat ja till förslaget om att ta över dagordningen i brexitfrågan. Detta är ett stort bakslag för Boris Johnson som därmed förlorar sin första omröstning som premiärminister. Förslaget röstades igenom med siffrorna 328-301. Beslutet innebär att parlamentet banar väg för att driva igenom ett förbud mot ett avtalslöst utträde ur EU, en så kallad hård brexit under onsdagen.

Fed: behöver inte sänka räntan med nuvarande tillväxttakt
Erik Rosengren, chef för Fed i Boston, säger att den amerikanska centralbanken inte kommer att behöva sänka räntan så länge landets ekonomiska tillväxt fortsätter i nuvarande takt.

Platsannonser